Сергій Федака: Мафія проти реформ

Позавчора відбулося розширене засідання Кабміну за участі Президента і "губернаторів", присвячене новій реформі – цього разу житлово-комунального господарства. Йому передувало звільнення відповідного міністра, а на самому засіданні занесено сокиру ще над десятками чиновників нижчого рангу.

Сергій Федака: Мафія проти реформ

Це вже починає дещо нагадувати хрущовський стиль: заваливши одну реформу (пенсійну), хапатися за наступну. Ситуація в комунальній сфері справді провальна, але реформа зумовлена перш за все політичними обставинами. Невмолимо наближаються парламентські вибори, тому слід зробити бодай щось добре для виборців: зупинити зростання тарифів, забезпечити належне водопостачання  та обігрів тощо. Тим паче, що Партія регіонів втрачає рейтинг, їй на п'яти наступають вже три непарламентські партії, здатні подолати навіть 5%-ий прохідний бар'єр: "Фронт змін", "Сильна Україна", "Удар". Близькі до подолання того ж бар'єру КПУ (хоча за наступний рік її популярність, скоріше, навпаки впаде) і "Свобода". Тож поліпшувати ситуацію з комуналкою влада має будь-що – перш за все у базових для себе східних і південних областях, де вона особливо жахлива, але і на Закарпаття ця влада теж, в принципі, розраховує, то ж не забуватиме і про нас. 

Основне джерело для фінансування реформи влада бачить у вступі України до зони вільної торгівлі з ЄС. Це щось таке як величезна вільна економічна зона на всю державу. Свого часу на Закарпатті подібний механізм виправдав себе і відновлення СЕЗ "Закарпаття" було однією з наймасштабніших обіцянок закарпатських регіоналів. Але нагорі вирішили вчинити ще кардинальніше.

Наразі в угоді про вільну торгівлю лишаються неузгодженими три моменти. По-перше, Європа за збереження квот на вивіз українського зерна. По-друге, вона проти допуску українських перевізників в Європу. По-третє, вимагає, аби Україна відмовилася від брендів, які нам не належать – типу "шампанське", "коньяк", "провансаль" тощо. Перша і третя вимога сприймається широким загалом досить легко. Чим менше вивозитиметься наших зернових за кордон, тим дешевші будуть внутрішні ціни на них, з'являється надія і на відродження вітчизняного тваринництва. Так що тут інтереси Європи і внутрішнього споживача якраз співпадають, проти тільки наші трейдери. Третя вимога теж не критична – перейменують відповідні напої на "ігристі вина" і "вин'як", покупець певний час відчуватиме дискомфорт, але швидко звикне.

Складніше із перевезеннями, це прямо б'є по Закарпаттю, де найсерйозніші гроші робляться якраз на транскордонному бізнесі, в тому числі на перевезеннях і загалом логістиці. Суть європейських претензій очевидна, вони не так економічні, як кримінальні: українські перевізники дуже активно використовуються для транспортування наркотиків та інших нелегальних вантажів, причому це дахується дуже впливовими чиновниками.  Питання впирається у те, чи здатна команда В.Януковича здолати внутрішню мафію бодай у цьому конкретному секторі. Наразі б'ють по дрібноті – головам і секретарям сільрад, більшу рибу не чіпають. Радикальне вирішення (по-грузинськи) пропонує хіба що майор М.Мельниченко, створивши партію "Люстрація України", але над майором самим збираються хмари. Між тим швидкість нашого просування до Європи залежить перш за все від успіхів держави у боротьбі з власною мафією.

Та й навіть при вступі України до зони вільної торгівлі проблеми залишаться. Доходи металургійних баронів різко зростуть. Закарпаттю же доведеться ретельно оберігати свої ліси від такого ж масового вирубування, як у 90-х. Але чи повертатимуться виручені на Заході кошти назад в Україну, чи вдасться на них замінювати старі труби, чи гроші традиційно осідатимуть в оффшорах і вкладатимуться у нерухомість за кордоном? Оскільки нинішня влада представляє інтереси великого капіталу і тримається на його плечах, їй буде непросто. З одного боку, зміни у податковому законодавстві дають певні підстави надіятись, що гроші в Україну таки підуть. З іншого боку, великий капітал принципово не вчить табличку ділення, цілком здатний підкуповувати відповідних чиновників, то ж проблема впирається у ту ж саму корупцію, наскільки держава здатна її побороти. Якщо цього не зробити, то будь-які реформи зайдуть у тупик, а В. Януковича чекатиме такий же безславний кінець, як і М. Хрущова.

04 червня 2011р.

Теги: реформа, Янукович, Європа

НОВИНИ: Соціо

23:40
Спостерігати вагітність безоплатно можна у 23 медзакладах Закарпаття – НСЗУ
19:44
В парках Ужгорода відновили роботу частини атракціонів, зупинених після НП в мотузковому парку
18:54
/ 1
На війні полягли Олександр Костриця з Ракова і Олексій Тирпак з Тур'я Пасіки Тур'є-Реметівської громади
15:54
У Великому Раківці Білківської громади провели в останню дорогу Володимира Поповича
01:26
/ 2
У Руській Мокрій Усть-Чорнянської громади попрощалися з Генадієм Лісовенком, який вважався зниклим безвісти з вересня 2022 року
00:14
Оприлюднено графік літніх канікул в усіх школах Ужгорода
00:10
"Укрзалізниця" призначила на 1-2 червня "гірський шатл" зі Львова до Рахова
21:54
В Ужгороді проходить Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів
21:22
/ 1
На Запоріжжі поліг Едуард Федор з Перечина
20:40
На румунський берег Тиси навпроти Великого Бичкова винесло 10-го з початку травня потопельника
19:45
/ 2
У п'ятницю на КПП "Ужгород – Вишнє Нємецьке" запрацює модернізований пасажирський напрямок
18:13
/ 5
В Ужгороді повертатимуть громаді стоянку для літаків в аеропорту, передану в приватну власність
14:36
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті влаштувалися на роботу 5 італійців, 5 румунів і 3 британці
11:29
Ляльковий театр та безкоштовна солодка вата: у "Світі Велетнів" відзначать День захисту дітей
10:58
/ 1
У Великому Раковці Білківської громади попрощаються з полеглим на війні з росією Володимиром Поповичем
21:10
/ 4
Закарпатська обласна станція переливання крові повідомила про "велику потребу в крові всіх груп Rh- для ЗСУ"
19:52
/ 1
На Донеччині поліг Юрій Бойчак з Розтоків Богданської громади
17:45
/ 1
На Харківщині поліг Андрій Малицький з Невицького Оноківської громади
16:01
У вівторок у Сасівці Неліпинської громади, що на Мукачівщині, прощатимуться з Віталієм Хомою
15:56
У Мукачеві відновлюють роботу роботу комунальні термальні басейни
20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
/ 2
Брати Рамачі і сербські руснаки
11:12
/ 1
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
11:27
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Василем Канайлом
20:55
/ 1
У Тисі виявили ще одного потопельника – закарпатця 1975 року народження
» Всі новини