В Ужгороді за "круглим столом" проаналізували розвиток гуманітарного співробітництва в українсько-угорському прикордонному регіоні

"Розвиток гуманітарного співробітництва в українсько-угорському прикордонному регіоні: аналіз, оцінки» - під такою назвою сьогодні, 27 січня 2011 року, в Ужгороді відбувся міжнародний "круглий стіл".

В Ужгороді за "круглим столом" проаналізували розвиток гуманітарного співробітництва в українсько-угорському прикордонному регіоні

У його роботі взяли участь: заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло, заступник голови ОДА Іван Качур, Генеральний консул України в м. Ніредьгаза Сергій Бороденков, Генеральний консул Угорської Республіки в м. Берегові Іштван Товт, консул Генерального консульства Угорської Республіки в м.Ужгороді Ендре Саліпскі, директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді Світлана Мітряєва, начальники управлінь облдержадміністрації: освіти і науки - Михайло Мотильчак, культури – Юрій Глеба, а також начальник відділу у правах національностей ОДА Юрій Гузинець та інші.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся Андрій Себайло. Він, зокрема, зазначив, що винесені на обговорення питання мають важливе значення не тільки для Закарпаття, а й для міждержавних та міжрегіональних відносин на європейському просторі, бо відображають тенденції розвитку європейської політики та євроінтеграційних прагнень України. Тим більше, що українсько-угорське прикордоння займає майже половину території нашої області.

Для органів виконавчої влади та місцевого самоврядування нашого краю, який безпосередньо межує одразу з чотирма країнами Європейської спільноти: Угорщиною, Словаччиною, Польщею та Румунією, питання прикордонного і транскордонного співробітництва у різних галузях є одними з пріоритетних у повсякденній діяльності. Вони знайшли відображення у підписаних Закарпатською областю угодах з Саболч-Сатмар-Березькою областю та областю Гевеш (Угорщина), у схвалених обласною радою Регіональній стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року та ряду галузевих програмах. 

В Закарпатській області створюються належні умови для розвитку культури угорського населення. Цьому сприяє і проведення фестивалів народної творчості, Днів дружби та добросусідства, обмін художніми колективами, виставками творів художників та письменницькими заходами Закарпаття та сусідньої Саболч-Сатмар-Березької області. Депутатами обласної ради було ініційовано прийняття рішення обласної ради від 4 грудня 2008 року № 702 "Про Закарпатський обласний угорський драматичний театр".

Відтак Андрій Андрійович підкреслив, що потенціал гуманітарного українсько–угорського співробітництва в прикордонних регіонах далеко не вичерпаний. Впевнений, - йшлося у виступі А. Сербайла, - що передбачене програмою круглого столу більш детальне обговорення цих та інших питань послужить поглибленню нашої співпраці в гуманітарній сфері, що принесе обопільну користь нашими народам, населенню наших прикордонних регіонів.

Далі стосовно реалізації в Закарпатській області положень Протоколу ХІУ засідання змішаної Українсько-Угорської комісії з питань забезпечення прав національних меншин інформував начальник відділу у справах національностей ОДА Юрій Гузинець.

У ході роботи круглого столу напрацьовані Рекомендації, які відтак будуть узагальнені та внесені та розгляд чергового ХV засідання Комісії з метою подальшого їх вирішення на міждержавному рівні. повідомили Закарпаття онлайн у відділ зв'язків із громадськістю та ЗМІ Закарпатської облради.

27 січня 2011р.

Теги: міжнародний, прикордонний, українсько-угорський, угорський

Коментарі

ІВАН 2011-01-27 / 22:14:00
Всі роблять гареу міну при поганій грі

НОВИНИ: Соціо

11:09
За 5 місяців поточного року закарпатські чиновники назловживали на майже 40 млн грн втрат і "намутили" в закупівлях на 340 млн грн
20:39
/ 3
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 2
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 6
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
11:03
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Юрієм Кучериком
18:51
/ 11
Гранатометник "Вуйко"
16:25
/ 15
Новий радник мера Ужгорода Ковальський задекларував з дружиною 13 млн грн готівки
15:21
Інформація про, начебто, мінування берегів Тиси є ворожою ІПСО – ДПСУ
11:56
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Василем Улинцем
11:31
/ 1
В Ужгороді 4 червня попрощаються з полеглим Героєм – 22-річним Романом Гапаком
» Всі новини