На Закарпатті відкрили Центр українсько-польських ініціатив

Відбулося засідання Ужгородського прес-клубу, головною темою обговорення якого стало відкриття в Ужгороді Проекту “Центр українсько-польських ініціатив – створення стійкої платформи для розвитку прикордонних територій”.

Як розповів координатор Проекту Вадим Пилипенко, відтепер Закарпаття тісно та максимально ефективно співпрацюватиме із Польщею. Оскільки основною метою Проекту є забезпечення гармонійного розвитку прикордонних територій шляхом створення умов для співпраці між органами влади, комерційним структурами та громадськими організаціями у прикордонних регіонах України і Польщі. Він також зауважив, що діяльність Центру відповідає положенням прийнятого розпорядження голови Закарпатської ОДА «Про програму розвитку транскордонного співробітництва на 2007 рік».
Проект фінансується Європейським Союзом та реалізовується Фондом розвитку транскордонного співробітництва і СЕЗ в особі його президента Івана Устича, який наголошує на тому, що кордони між державами не повинні бути бар’єрами на шляху співробітництва. Іван Устич також висловив сподівання, що за два роки діяльності Проекту буде зокрема підготовлено усю необхідну базу для відкриття пішохідних переходів між Закарпаттям і Підкарпатським воєводством (Польща), ініціатива чого вже висловлена. З польського боку процес утруднює прилягання до кордонну заповідної зони, однак до самої межі з Україною прокладено дорогу і справа насправді лише за політичною волею сторін та активною позицією населення. Якщо Проект за 2 роки своєї роботи продемонструє наявну мережу двосторонніх зв’язків, то йтиметься вже й про відкриття на Закарпатті польського консульства.

Вадим Пилипенко зазначив, що Проект планує залучити до співпраці усі райони Закарпаття, а надто Великоберезнянський та Перечинський. Хоч йдеться не про вирішення окремих специфічних проблем того чи іншого регіону, а створення спільної інституційної платформи, орієнтованої на довгострокову перспективу і зосереджену на питаннях постійного інформаційного обміну, надання консультаційної допомоги різним верствам населення сусідніх держав на основі рівних можливостей.

Як відомо, економіка як України, так і Польщі, мають спільні завдання та проблеми, наприклад, розвиток сільського господарства, вугільної, сталеливарної галузі тощо. До речі, минулоріч через 6 переходів на 500-кілометровій зоні кордону з Польщею здійснено 19 600 000 переходів. Польща стала першою державою в Східній Європі, котра звільнилася від комуністичного минулого і почала не просто активно, але й успішно проводити політичні і економічні реформи. Сьогодні Польща активно підтримує євроінтеграційні плани України. Менеджер Проекту Федір Петканич звернув увагу на необхідність та можливості підвищення рівня розвитку українсько-польського підприємництва. Станом на сьогодні частка Польщі у зовнішньоторговельному обороті Закарпатської області складає 3,9 %, а з 2004 до 2006 року товарообіг зріс з 9 до 21 млн. доларів США. В області діють 22 українсько-польські спільні підприємства.

Для реалізації завдань Проекту зокрема буде відкрито Центри Українсько-польських ініціатив у м. Ужгороді, м. Любліні та представництво у м. Львові. Крім того, буде запроваджено комплексну програму інформування, навчання та консультування для державних службовців, представників малого і середнього бізнесу, громадських організацій та населення.

Менеджер Проекту Галина Бабунич розповіла, що особливу увагу Центр українсько-польських ініціатив присвячуватиме налагодженню контактів між громадськими організаціями Закарпаття та Польщі. Для них у рамках Проекту проводитимуться тренінги із стратегічного планування, проектного менеджменту, фандрайзингу тощо. Особливістю Проекту, як стверджують його представники, є те, що розробка і проведення нових заходів будуть продовжені й після його завершення.

Цього року планується провести в Ужгороді міжнародну науково-практичну конференцію «Україна-Польща» та Дні Добросусідства на українсько-польському кордоні. Закарпатські інституції увійдуть до міжнародної мережі партнерів, а краяни матимуть змогу отримати фахову інформацію щодо можливостей українсько-польської співпраці.

Наразі фахівці Проекту розпочали роботу над підготовкою участі Закарпатської області у травневій книжковій виставці, що відбудеться у Польщі і на якій цьогоріч Україну прийматимуть як почесного гостя. Минулого року у такій ролі виступала Росія і у складі делегації з 1500 осіб зарекомендувала себе як потужного книговидавця. В Україні ж на урядовому рівні досі не розпочато підготовки до такого візиту.
29 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
За 5 місяців поточного року закарпатські чиновники назловживали на майже 40 млн грн втрат і "намутили" в закупівлях на 340 млн грн
20:39
/ 3
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 2
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 6
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
11:03
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Юрієм Кучериком
18:51
/ 11
Гранатометник "Вуйко"
16:25
/ 15
Новий радник мера Ужгорода Ковальський задекларував з дружиною 13 млн грн готівки
15:21
Інформація про, начебто, мінування берегів Тиси є ворожою ІПСО – ДПСУ
11:56
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Василем Улинцем
11:31
/ 1
В Ужгороді 4 червня попрощаються з полеглим Героєм – 22-річним Романом Гапаком
» Всі новини