Алергічні «атаки» чатують на ужгородців навесні, але вже взимку їм можна виставити надійний заслін

Хтось може дорікнути, що зима — не час вести розмови про алергічні захворювання, однак медики настійливо попереджають хворих на алергію: саме зараз, узимку, слід поспішити до лікаря-алерголога, провести діагностику, виявити причини алергії на рослинний пилок, відтак за спеціальним методом специфічної імунотерапії провести лікування, аби зустріти весну й літо здоровою людиною.

Лікар-алерголог дитячої поліклініки Алла Петріщак каже, що кількість хворих на алергію за останні три роки зросла в нашому місті на 20—30 відсотків, що, до слова, характерне також для інших міст України. На жаль, поки що маємо чимало смітників, де ростуть бур’яни-алергени, які спричиняють страждання значної кількості нашого населення. Очевидно, що з настанням весни їх не стане менше, а отже, зросте концентрація рослинного пилку в повітрі, а тим хворим, у яких цьогоріч хвороба перебігала більш-менш благополучно, з мінімальним застосуванням лікарських препаратів, надалі очікувати на «чудо» не доводиться: ситуація з алергічними захворюваннями, згідно з усіма прогнозами, буде погіршуватися. Окрім бур’янів-алергенів, маємо також перевантаженість транспортом: у середньому кожний третій дорослий ужгородець має автівку, а кожен п’ятий — власник кількох авто. Відтак у повітрі міських вулиць міститься надмірна кількість вихлопних газів, а також «гумового» пилу з покришок автівок (один транспортний засіб продукує до 10 кг гумового пилу), частинок важких металів тощо. Ці чинники ще більше спричиняють поширення алергічних захворювань, зокрема полінозу.

Як розповіла Алла Андріївна, кожен п’ятий співвітчизник або кожна друга родина має когось, хто страждає на ту чи іншу форму алергічного захворювання. Про це йшлося і на другому з’їзді алергологів України у вересні, в роботі якого взяла участь ужгородський дитячий алерголог. Хоча в нас функціонує велика кількість найрізноманітніших соціальних програм, констатує лікар, проте немає жодної державної програми, яка би стосувалася протидії алергічним захворюванням, сприяла підтримці хворих-алергіків!

Головний вклад, який тільки батьки можуть зробити у своєму житті, це здоров’я їхньої дитини, переконана Алла Андріївна. Захворювання на поліноз починаються у 8—10-річному віці, пік захворювання припадає на вік 20—35 років.

Наразі на диспансерному обліку в лікаря-алерголога в дитячій поліклініці перебувають близько ста підлітків — насправді хворих на алергії більше принаймні втричі! «Просто решта хворих не реєструються на обліку в лікаря, займаються самолікуванням, терплять, так би мовити, обходячись «підручними» засобами, — констатує лікар-алерголог Алла Петріщак. — Хочу нагадати хворим на поліноз і насамперед батькам таких діток: зараз саме час звернутися до алерголога. Після проведення алергодіагностики слід перейти на специфічне лікування — специфічну імунотерапію «причинними» алергенами (СІТ). Цей метод дає можливість створити у хворого «толерантність» до відповідних алергенів, після чого хворий перестає реагувати (або ж реагує слабше) на небезпечні для нього чинники. Переваги СІТ зумовлені дією, що стосується всіх етапів алергічної реакції, такого спектра впливу СІТ немає навіть у відомих фармакологічних препаратів. Імунотерапія — єдиний метод, спроможний вплинути на природний перебіг захворювань, здатний запобігти переходу алергічного риніту в бронхіт. Алергологи успішно працюють за цим методом понад п’ятдесят років».

До слова, алергологи визнають ВООЗівський стандартний прік-тест для правильного визначення алергічних захворювань, а ось комп’ютерна діагностика, про що також йшлося на з’їзді алергологів, для діагностики алергій з точки зору доказової медицини неприйнятна. Тому побажання алерголога: знайдіть час ще у старому році на старі проблеми зі здоров’ям, аби новий рік став кращим за попередній!
Людмила Сушко
23 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:40
Спостерігати вагітність безоплатно можна у 23 медзакладах Закарпаття – НСЗУ
19:44
В парках Ужгорода відновили роботу частини атракціонів, зупинених після НП в мотузковому парку
18:54
/ 1
На війні полягли Олександр Костриця з Ракова і Олексій Тирпак з Тур'я Пасіки Тур'є-Реметівської громади
15:54
У Великому Раківці Білківської громади провели в останню дорогу Володимира Поповича
01:26
/ 2
У Руській Мокрій Усть-Чорнянської громади попрощалися з Генадієм Лісовенком, який вважався зниклим безвісти з вересня 2022 року
00:14
Оприлюднено графік літніх канікул в усіх школах Ужгорода
00:10
"Укрзалізниця" призначила на 1-2 червня "гірський шатл" зі Львова до Рахова
21:54
В Ужгороді проходить Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів
21:22
/ 1
На Запоріжжі поліг Едуард Федор з Перечина
20:40
На румунський берег Тиси навпроти Великого Бичкова винесло 10-го з початку травня потопельника
19:45
/ 2
У п'ятницю на КПП "Ужгород – Вишнє Нємецьке" запрацює модернізований пасажирський напрямок
18:13
/ 5
В Ужгороді повертатимуть громаді стоянку для літаків в аеропорту, передану в приватну власність
14:36
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті влаштувалися на роботу 5 італійців, 5 румунів і 3 британці
11:29
Ляльковий театр та безкоштовна солодка вата: у "Світі Велетнів" відзначать День захисту дітей
10:58
/ 1
У Великому Раковці Білківської громади попрощаються з полеглим на війні з росією Володимиром Поповичем
21:10
/ 4
Закарпатська обласна станція переливання крові повідомила про "велику потребу в крові всіх груп Rh- для ЗСУ"
19:52
/ 1
На Донеччині поліг Юрій Бойчак з Розтоків Богданської громади
17:45
/ 1
На Харківщині поліг Андрій Малицький з Невицького Оноківської громади
16:01
У вівторок у Сасівці Неліпинської громади, що на Мукачівщині, прощатимуться з Віталієм Хомою
15:56
У Мукачеві відновлюють роботу роботу комунальні термальні басейни
20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
/ 2
Брати Рамачі і сербські руснаки
11:12
/ 1
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
11:27
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Василем Канайлом
20:55
/ 1
У Тисі виявили ще одного потопельника – закарпатця 1975 року народження
» Всі новини