Закарпаття: Сто національностей — сто проблем

Представники понад сотні різних національностей живуть сьогодні в Закарпатській області. Усі вони мають свої проблеми і бачать свої шляхи вирішення. Чи не найбільше турбують їх питання соціального захисту, збереження культурних традицій та розвиток освіти. У вівторок, 5 грудня, про це говорили в Закарпатській облдержадміністрації.

Що обіцяв голова краю представникам нацменшин і як швидко їхні проблеми будуть вирішені?Українці, угорці, роми, румуни, росіяни, словаки, німці та євреї, поляки, вірмени, греки та білоруси — це лише десята частина з переліку нацменшин, які сьогодні живуть у Закарпатській області. Усі вони об’єднуються в національно-культурні товариства й так відстоюють свої права.

Керівники цих організацій зустрілися з головою Закарпатської облдержадміністрації Олегом Гаваші й обговорили найболючіші проблеми.

Приміром, ромів у першу чергу турбує питання створення ромського театру. Керівник товариства музичної культури циган Закарпаття «Лаутарі» Вілмош Пап просить в обласної влади грошей на його створення.

ПРОБЛЕМИ ВИМАГАЮТЬ ГРОШЕЙ

Однак не так просто надати кошти на театр, якого ще не існує, каже начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба: « Для того ж, щоб сьогодні відкрити ромський театр, потрібно фінансування у масштабах лише заробітної плати в півмільйона гривень, і це не маючи ні приміщення, не маючи транспорту, комунікацій, а все інше? Це перше питання. Паралельно ставить свої питання й угорська громада про угорський театр, який уже існує, діє, і треба взяти й його і поставити питання про фінансування з обласного бюджету».

Товариство польської культури потребує приміщення для своєї бібліотеки, а представники словацької нацменшини просять сприяти в обміні студентами між Україною та Словаччиною.

Товариство русинів, яке очолює депутат Закарпатської обласної ради Євген Жупан, вкотре вимагає визнання — і, відповідно, викладання в школах русинською, створення русинського телебачення, радіо, газет. «Ми просимо влаштувати факультативи у школах, вирішити проблему навчання русинською мовою. Я в тому числі вважаю, що ми можемо відкрити русинський театр, якщо буде на те добра воля і з місцевої влади будуть допомагати. Ми можемо відкрити Центр русиністики й так далі», — каже Євген Жупан.

КОШТИ МОЖНА ЗНАЙТИ, АБИ ЛИШЕ ДОМОВИЛИСЯ САМІ МЕНШИНИ

Голова Закарпаття Олег Гаваші стверджує, що для нацменшин у регіоні робиться чимало. Лише цього року в Ужгороді відкрита школа зі словацькою та українською мовами навчання і поглибленим вивченням іноземних мов, угорськомовну гімназію. У Солотвині, що на Тячівщині, заснований ліцей для румунів. На базі Ужгородського національного університету відкрита кафедри історії Угорщини та євроінтеграції.

Але все ще є потреба в коштах на розвиток нацменшин. Це питання також можна вирішити, переконаний Олег Гаваші: «Дійсно, що ми б могли закласти фінансування у цілому на національно-культурні товариства. Але тепер є питання розподілу того фінансування, бо із „одного рядка“, якщо закласти кошти, ми потім можемо мати масу проблем: як ті кошти ділити? Чи виходити з кількості національно-культурних товариств, чи від кількості населення, яке є в процентному співвідношенні, й так далі. Тому якщо в цьому будуть пропозиції, то одним рядком можете говорити, щоб ми мали уявлення, над чим працювати».

Самі закарпатці пишаються тим, що живуть у регіоні, де таке національне різнобарв’я. Та водночас вони зазначають, що між представниками різних національностей нерідко виникають конфлікти. Нерідко лідери однієї спільноти працюють окремо від іншої, навіть конкурують.

Тому Олег Гаваші запропонував усі суперечливі питання вирішувати всередині організацій і лише по тому виносити їх на розгляд обласного керівництва.
Надія Петрів, Радіо Свобода
08 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:40
Спостерігати вагітність безоплатно можна у 23 медзакладах Закарпаття – НСЗУ
19:44
В парках Ужгорода відновили роботу частини атракціонів, зупинених після НП в мотузковому парку
18:54
/ 1
На війні полягли Олександр Костриця з Ракова і Олексій Тирпак з Тур'я Пасіки Тур'є-Реметівської громади
15:54
У Великому Раківці Білківської громади провели в останню дорогу Володимира Поповича
01:26
/ 2
У Руській Мокрій Усть-Чорнянської громади попрощалися з Генадієм Лісовенком, який вважався зниклим безвісти з вересня 2022 року
00:14
Оприлюднено графік літніх канікул в усіх школах Ужгорода
00:10
"Укрзалізниця" призначила на 1-2 червня "гірський шатл" зі Львова до Рахова
21:54
В Ужгороді проходить Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів
21:22
/ 1
На Запоріжжі поліг Едуард Федор з Перечина
20:40
На румунський берег Тиси навпроти Великого Бичкова винесло 10-го з початку травня потопельника
19:45
/ 2
У п'ятницю на КПП "Ужгород – Вишнє Нємецьке" запрацює модернізований пасажирський напрямок
18:13
/ 5
В Ужгороді повертатимуть громаді стоянку для літаків в аеропорту, передану в приватну власність
14:36
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті влаштувалися на роботу 5 італійців, 5 румунів і 3 британці
11:29
Ляльковий театр та безкоштовна солодка вата: у "Світі Велетнів" відзначать День захисту дітей
10:58
/ 1
У Великому Раковці Білківської громади попрощаються з полеглим на війні з росією Володимиром Поповичем
21:10
/ 4
Закарпатська обласна станція переливання крові повідомила про "велику потребу в крові всіх груп Rh- для ЗСУ"
19:52
/ 1
На Донеччині поліг Юрій Бойчак з Розтоків Богданської громади
17:45
/ 1
На Харківщині поліг Андрій Малицький з Невицького Оноківської громади
16:01
У вівторок у Сасівці Неліпинської громади, що на Мукачівщині, прощатимуться з Віталієм Хомою
15:56
У Мукачеві відновлюють роботу роботу комунальні термальні басейни
20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
/ 2
Брати Рамачі і сербські руснаки
11:12
/ 1
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
11:27
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Василем Канайлом
20:55
/ 1
У Тисі виявили ще одного потопельника – закарпатця 1975 року народження
» Всі новини