Сорок років катакомб. Науковці почали досліджувати підпільну діяльність Мукачівської греко-католицької єпархії

26 червня у приміщенні Ужгородської духовної академії імені Блаженного Теодора Ромжі відбулася наукова конференція, присвячена двом важливим подіям у житті греко-католиків Закарпаття - 60-річчю насильної ліквідації Мукачівської греко-католицької єпархії та 20-річчю легалізації церкви.

в Ужгородській духовній академії відбулася велична Архиєрейська Літургія, яку очолив Архиєпископ Циріл (Василь), Секретар Конгрегації для Східних Церков
в Ужгородській духовній академії відбулася велична Архиєрейська Літургія, яку очолив Архиєпископ Циріл (Василь), Секретар Конгрегації для Східних Церков

У вітальному слові владика Мілан представив щойно закінчену картину "Перед вибором" семінариста Степана Сливки, на якій  метафорично передано трагедію греко-католицького духовенства Закарпаття. Як відомо, в совєтських концтаборах було ув’язнено 128 священиків.

Семінарист Степан Сливка і його картина "Перед вибором"

Отець Яків Куліч з Риму розповів про релігійно-політичний стан Мукачівської греко-католицької єпархії до 1949 року на основі матеріалів Ватикану. Зокрема, нагадав про виступ 23 грудня 1945 року Папи Римського на захист українських греко-католиків. Натомість закордонні ЗМІ про репресії церкви на Західній Україні мовчали. Винятком є хіба стаття американського часопису "Нью-Йорк Таймс" за 17 березня 1946 року.   

Отець Даниїл Бендас зупинився на маловідомій досі сторінці із життя церкви – діяльність у підпіллі в 1949-1989 роках. Так, за цих сорок років на Закарпатті було таємно висвячено 82 священики та 4 єпископи. А Іван Маргітич навіть організував підпільну семінарію. Таємні богослужіння відбувалися у багатьох куточках краю, попри загрози викриття і репресії. Діяльність катакомбної церкви є мужньої сторінкою із життя церкви і щойно лише починається її справжнє дослідження.

Отець Василь Носа з Рахова розповів про долю чотирьох священиків із Тячівщини та Рахівщини, які під тиском підписали перехід до московського православ’я. Але згодом переосмислили свій вчинок і в подальшому перейшли до підпільної церкви. Таких серед греко-католицьких священиків було чимало. На конференції навіть розпалилася з цього приводу дискусія, як ставитися до таких "підписантів"? Вважати їх зрадниками чи навпаки – героями, які були активістами греко-католицького підпілля?

Виступив зі своїм словом і безпосередній учасник тогочасний подій 87-річний Йосип Штелиха, якого таємно висвячував єпископ Олександр Хіра.

Угорський дослідник Янко Дьєрдь змалював діяльність Гайдудорозької греко-католицької єпархії у 1949-1989 роках. Натомість декан теологічного факультету Пряшівського університету Петер Штурак розповів про парафії Мукачівської єпархії у Чехословаччині в період після 1949 року.  А отець Василь Зейкан поділився уроками і висновками поширення церковної схизми на Закарпатті у першій половині ХХ століття.

Наукова конференція була важлива з того огляду, що якщо раніше головна увага дослідників концентрувалася на репресіях, то тут вперше головний акцент був наданий на зворотній реакції церкви – активному підпіллі Мукачівської греко-католицької єпархії.

До пам’ятника репресованому духовенству перед єпископською резиденцією відбувся хресний хід з мощами Блаженного священномученика Теодора Ромжі

У суботу в Ужгородській духовній академії відбулася велична Архиєрейська Літургія, яку очолив Архиєпископ Циріл (Василь), Секретар Конгрегації для Східних Церков. Після Літургії до пам’ятника репресованому духовенству перед єпископською резиденцією відбувся хресний хід з мощами Блаженного священномученика Теодора Ромжі.

Того ж дня у храмі Перенесення мощей блаженного Теодора було відслужено Велику Вечірню з литією, а відтак розпочалися молитовні чування. Урочистості з приводу 60-річчя насильницької ліквідації греко-католицької Церкви на Закарпатті та 20-річчя виходу з підпілля завершилися у неділю, в день празника перенесення мощей Блаженного Теодора Ромжі.

Олександр Гаврош
04 липня 2009р.

Теги: Мукачівська -греко-католицька єпархія, підпілля, Теодор Ромжя, легалізація

НОВИНИ: Соціо

11:09
За 5 місяців поточного року закарпатські чиновники назловживали на майже 40 млн грн втрат і "намутили" в закупівлях на 340 млн грн
20:39
/ 3
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 2
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 6
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
11:03
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Юрієм Кучериком
18:51
/ 11
Гранатометник "Вуйко"
16:25
/ 15
Новий радник мера Ужгорода Ковальський задекларував з дружиною 13 млн грн готівки
15:21
Інформація про, начебто, мінування берегів Тиси є ворожою ІПСО – ДПСУ
11:56
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Василем Улинцем
11:31
/ 1
В Ужгороді 4 червня попрощаються з полеглим Героєм – 22-річним Романом Гапаком
» Всі новини