Закарпаття: Міні-сироварня Любові Кремінної конкуренції не боїться

Ця 56-річна нинішня горянка народилася й виросла на Київщині, переважну частину свого життя прожила у Новій Каховці на Херсонщині, а шість років тому вийшла заміж в Абранку, що на Воловеччині. У гірському селі нині без корови не проживеш, тому вже не молоде подружжя тримає худобу. Звісно, що вдома завжди є молоко. І газдиня взялася освоювати в домашніх умовах

Закарпаття: Міні-сироварня Любові Кремінної конкуренції не боїться

СИР ЗВИЧАЙНИЙ КИСЛОМОЛОЧНИЙ

— Щоби приготувати смачний сир, — каже майстриня сироварних справ, — потрібно пильнувати, аби молоко не перекисло. Простоквашу з глиняних глечиків чи скляних банок зливаю у велику каструлю і ставлю на слабкий вогонь. У шість літрів кислого молока додаю півтора-два літри свіжоскип'яченого, але не гарячого, а теплого. Така технологія — це запорука того, що майбутній сир буде не кислим, а солодкуватим. Коли сироватка відділиться від сиру, зціджую на друшляк. Саме такий продукт найбільше підходить для сирників, млинців, вареників, ватрушок. Його залюбки можна їсти зі сметаною чи просто з цукром та ваніліном, готувати з нього паштет, додаючи сіль, часник, майонез, червону мелену паприку. Хотіла б також застерегти господинь, щоб слідкували за вогнем. На сильному полум'ї сиру буде небагато, і він буде збитим і сухим, а на слабкому - кількість його збільшиться і консистенція буде значно м'якшою.

СИР ПЛАВЛЕНИЙ М'ЯКИЙ

Для його приготування знадобиться ніжний сир, такий, як зазначено вище. На невеликий вогонь ставимо ширшу і більшу (бажано алюмінієву) каструлю, заповнену наполовину водою. Далі у воду кладемо ще одну, меншу каструльку. В неї на так званій "водяній бані" вливаємо літр кип'яченого гарячого молока, в яке поволі подрібнюємо грудку відпареного з шести літрів кислого молока не дуже віджатого сиру. Коли він почне плавитися, додаємо в масу чотири столові ложки сметани, чайну ложку харчової соди та сіль за смаком. Якщо бажаєте, щоби сир мав смак тмину, то можна додати щіпку зерен цієї рослини. Цей молочний продукт можна приготувати також з кропом, червоною меленою паприкою, чорним меленим перцем. Сир, що плавиться, потрібно постійно змішувати, аж поки в ньому зовсім не буде грудочок й перетвориться він в однорідну жовту масу. Тільки тоді ще рідку цю масу виливаємо у заздалегідь приготовлену форму. Зазвичай це може бути якась пластикова тара з-під майонезу чи інших харчових продуктів. Підійде й будь-яка емальована, керамічна чи фарфорова мисочка. Коли сир застигне, він готовий до вживання. Це буде пастоподібної консистенції продукт, схожий на фінську "Віолу", якою зазвичай намащують скибки хліба. Він вельми смачний і поживний.

СИР ПЛАВЛЕНИЙ ТВЕРДИЙ

Він найбільше пасує до пива, бутербродів та салатів, його добре натирати на тертці. Готується з сиру, відігрітого із дво- трилітрових банок кислого молока на більшому полум'ї. Зціджений сир буде твердішим і його вийде менше, ніж м'якого. Далі кип'ятиться літр солодкого молока, і коли воно знаходиться ще на плиті, у нього слід покришити проціджений сир. Молоко з'єднується із сиром, відділяється сироватка. Отримана маса стає настільки твердою, що її можна подрібнити тільки на м'ясорубці. Далі у поставлену на плиту каструлю додають чотири столові ложки сметани, чайну ложку соди, сіль за смаком, всипають подрібнений сир і безперервно помішують. За короткий час сир сплавиться в однорідну масу. Туди також можна додавати тмин, перець, паприку чи кріп. Ще дуже гаряча маса виливається у припасену форму. Цей сир надзвичайно скоро стигне і стає дуже твердим, отож усі останні процедури потрібно здійснювати якнайшвидше.

ЙОГУРТ ДОМАШНІЙ

Цей сучасний продукт надзвичайно корисний. І хоча вдома немає молочнокислих бактерій, приготувати його зовсім нескладно. Щоправда, смак дещо відрізняється від магазинного, але він значно корисніший і набагато калорійніший, бо готується із незбираного молока. Для приготування йогурту кип'ятимо літр солодкого молока. Коли температура його знижується приблизно до 25-30 градусів, додаємо чотири столові ложки сметани і чекаємо, поки молоко скисне. За бажанням у отриманий продукт можна додавати цукор, ванілін, подрібнені ягоди або фрукти.

РЯЖАНКА ІЗ ДОМАШНЬОЇ ПЕЧІ

У селах, особливо в гірських районах, збереглися печі, в яких зазвичай випікається хліб, сушаться фрукти. В такій печі можна приготувати так зване пряжене молоко або ряжанку. Цей продукт не тільки надзвичайно корисний, алей вельми смачний. Його полюбляють однаково як малі діти, так і дорослі. Для його приготування у нагріту піч ставиться глиняний глечик з солодким молоком. Під дією високої температури молоко не тільки париться, воно "пріє", або, як кажуть у Росії, "топиться" й згодом набуває червонуватого кольору. У ледь тепле молоко додають сметану з розрахунку дві ложки на літр. Після скисання ряжанка готова до вживання.

Віталій Пумпинець, Воловецький район
30 червня 2009р.

Теги: сироварня, сир, ряжанка, молоко, йогурт, Абранка, Воловецький район, Любов Кремінна, молоко

НОВИНИ: Соціо

23:40
Спостерігати вагітність безоплатно можна у 23 медзакладах Закарпаття – НСЗУ
19:44
В парках Ужгорода відновили роботу частини атракціонів, зупинених після НП в мотузковому парку
18:54
/ 1
На війні полягли Олександр Костриця з Ракова і Олексій Тирпак з Тур'я Пасіки Тур'є-Реметівської громади
15:54
У Великому Раківці Білківської громади провели в останню дорогу Володимира Поповича
01:26
/ 2
У Руській Мокрій Усть-Чорнянської громади попрощалися з Генадієм Лісовенком, який вважався зниклим безвісти з вересня 2022 року
00:14
Оприлюднено графік літніх канікул в усіх школах Ужгорода
00:10
"Укрзалізниця" призначила на 1-2 червня "гірський шатл" зі Львова до Рахова
21:54
В Ужгороді проходить Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів
21:22
/ 1
На Запоріжжі поліг Едуард Федор з Перечина
20:40
На румунський берег Тиси навпроти Великого Бичкова винесло 10-го з початку травня потопельника
19:45
/ 2
У п'ятницю на КПП "Ужгород – Вишнє Нємецьке" запрацює модернізований пасажирський напрямок
18:13
/ 5
В Ужгороді повертатимуть громаді стоянку для літаків в аеропорту, передану в приватну власність
14:36
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті влаштувалися на роботу 5 італійців, 5 румунів і 3 британці
11:29
Ляльковий театр та безкоштовна солодка вата: у "Світі Велетнів" відзначать День захисту дітей
10:58
/ 1
У Великому Раковці Білківської громади попрощаються з полеглим на війні з росією Володимиром Поповичем
21:10
/ 4
Закарпатська обласна станція переливання крові повідомила про "велику потребу в крові всіх груп Rh- для ЗСУ"
19:52
/ 1
На Донеччині поліг Юрій Бойчак з Розтоків Богданської громади
17:45
/ 1
На Харківщині поліг Андрій Малицький з Невицького Оноківської громади
16:01
У вівторок у Сасівці Неліпинської громади, що на Мукачівщині, прощатимуться з Віталієм Хомою
15:56
У Мукачеві відновлюють роботу роботу комунальні термальні басейни
20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
/ 2
Брати Рамачі і сербські руснаки
11:12
/ 1
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
11:27
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Василем Канайлом
20:55
/ 1
У Тисі виявили ще одного потопельника – закарпатця 1975 року народження
» Всі новини