Чи буде на Закарпатті колись щось подібне на "Буковель"?

Що ми знаємо про "Буковель"? Насамперед те, про що наполегливо говорить реклама: гірськолижний курорт № 1 в Україні, котрий пропонує любителям активного відпочинку 50 кілометрів трас різної складності й 14 крісельних витягів, що дозволяють обійтися без особливо довгих стоянь у чергах, таких природних для закарпатських курортів в останні роки. По­друге, знаємо те, про що розповідають знайомі, які на "Буковелі" побували: так, кататися там справді дуже приємно, але дорого! Дуже дорого, фантастично дорого, дорожче, ніж у Чехословаччині, Польщі, а то і в Альпах!

Чи буде на Закарпатті колись щось подібне на "Буковель"?
Чи буде на Закарпатті колись щось подібне на "Буковель"?

І це головний стереотип "Буковеля", який відлякує багатьох, зокрема, до недавнього часу, й автора. На перший погляд, тамтешні ціни справді спантеличують: один підйом коштує за 20 гривень, напої й харчі подекуди дорожчі, аніж у Києві, про вартість проживання в готелях комплексу ліпше не говорити. Тут при бажанні справді можна залишити дуже багато грошей. А можна й не залишати. Якщо тутешні готелі не по кишені, завжди можна знайти житло в довколишніх селах за цілком прийнятну ціну.

От і я, скориставшись дуже вигідною пропозицією від курорту, який запропонував абонементи, що коштували 3,38 грн за підйом у так званий "низький сезон" (починається з 10 березня), та приглушивши патріотичні почуття, які наполегливо переконували "купляти закарпатське", вирішив на власні очі подивитися, що ж то за диво таке – "Буковель".

Перше враження – сумно. Сумно, що на Прикарпатті спромоглися зробити таке, чого у нас немає й близько і хтозна, чи колись буде. У людини, яка "виросла" на закарпатських схилах із їхніми "родзинками" у вигляді горбів, пеньків чи каміння й не розбещена закордонними курортами, після відвідин "Буковелю" може скластися враження, що вона потрапила в гірськолижний рай. Нема потреби описувати всі принади тамтешніх схилів – однаково забракне слів. Скажу лише, що  пропонують справді кататися на лижах чи сновбордах. Мережа підйомників розроблена таким чином, що можна під’їхати до будь­якого з 14. А вони, між іншим, розміщені на трьох горах. Дбайливо вкатані ретраками схили дозволяють гасати собі на втіху, не боячись перечепитися через якусь гілку.

Звичайно, є чимало вибагливих туристів, котрі крутять носом: бачили й кращий сервіс. Ніхто не сперечається, проте бачили не в Україні. До того ж власники "Буковеля" не зупинилися на до­сягнутому. Нині там триває будівництво двох автомобільних парковань (4-­ та 6­-рівневих), розчищають нові схили для катання, невдов­зі планують розпочати зведення житла економ­класу тощо.

Чи буде таке колись на Закарпатті? Дуже хочеться вірити. Принаймні проект гірськолижного курорту на полонині Руна в Перечинському районі ніхто не скасовував. Однак, на мою думку, слід поспішати, щоб не відстати від "Буковеля" безнадійно й не втратити туристів, котрі поки що люблять саме наші (закарпатські) Карпати. Ведення бізнесу за принципом "і так від нас нікуди не дінуться" може залишитися в минулому, і тоді гарний перифраз краю "маленька Швейцарія" сприйматимуть суто як іронію...

Юрій Лівак, "Старий Замок "Паланок"
19 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Карпати, Буковель

Коментарі

Андрій з Поляни 2009-09-07 / 20:01:00
У Прикарпатті холодніше, ніж у Закарпатті. У Закарпатті не буде такого довгого сезону. Можна розвинути Драгобрат та з'єднати його з Буковелем.

Юрій 2009-03-19 / 18:10:00
Потенціал не тільки зимового, але й круглорічного туризму на Закарпатті значно вищий, ніж на Франківщині, але у нас трошки інші вимоги до інвесторів - необхідно розробляти кмплексні проекти розвитку територій.

местный 2009-03-19 / 10:16:00
будет обязательно. предлагаю место - пос. Ждениево в Воловецком районе. сами понимаете - место предлагаю абсолютно бескорыстно, ничего не имея в виду ;)

вот поэтому-то и нет в Закарпатье "Буковеля": потому что каждый проект разрабатывает, имея в виду свою хижу или дачку поблизости...

НОВИНИ: Соціо

11:09
За 5 місяців поточного року закарпатські чиновники назловживали на майже 40 млн грн втрат і "намутили" в закупівлях на 340 млн грн
20:39
/ 3
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 2
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 6
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
11:03
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Юрієм Кучериком
18:51
/ 11
Гранатометник "Вуйко"
16:25
/ 15
Новий радник мера Ужгорода Ковальський задекларував з дружиною 13 млн грн готівки
15:21
Інформація про, начебто, мінування берегів Тиси є ворожою ІПСО – ДПСУ
11:56
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Василем Улинцем
11:31
/ 1
В Ужгороді 4 червня попрощаються з полеглим Героєм – 22-річним Романом Гапаком
» Всі новини