Закарпаття: Дешевого м’яса не буде...

З минулорічної осені, коли ціна м'яса різко поповзла вгору, пенсіонери, студенти та малозабезпечені громадяни забули смак цього багатого на тваринні білки продукту. Люди, наслухавшись солодких обіцянок керівника уряду про дешеву свинину, яловичину та курятину все ще вірять, що невдовзі їстимуть смачненькі м'ясні делікатеси. А дарма...

Закарпаття: Дешевого м’яса не буде...

— М'ясо здорожчало, бо ціна на нього прив'язана до вартості зерна. А збіжжя минулоріч було недешеве,— каже головний спеціаліст управління агропромислового розвитку Мукачівської РДА Петро Поминчук. — Через низькі закупівельні ціни поголів'я свиней та великої рогатої худоби, а також овець фермери пускали під ніж. Таким чином поголів'я худоби в господарствах усіх форм власності різко скоротилося. І не тільки в нас, на Мукачвщині, а й у всій державі. Згадайте минулорічну осінь. Ціна малого поросяти тоді була від 80 до 100 гривень. Вона, звичайно, не виправдовувала затрат. Багато наших селян, особливо з Дерцена та Великих Лучок, котрі роками тримали свиноматок і продавали поросят населенню району і навіть інших регіонів області, попросту збанкрутували й змушені були залишити своє основне заняття, з котрого вони жили, бо хто працюватиме собі на збиток. Та так довго тривати не могло. Уже цьогоріч ціна поросяти стрибнула до 600 і навіть 700 гривень, та де взятися малим пацятам, коли ґазди пустили свиноматок під ніж. Нині у нас в районі та й в області і державі в цілому, хвалити Бога, вродили пшениця, ячмінь, кукурудза, та відгодовувати немає що, бо худоба вирізана. Тепер треба чимало часу, щоби наростити поголів'я. Закупівельні ціни нині високі. Скажімо, ціна живої ваги свинини 17-20 гривень, яловичини 9-10, телятини - 12. За високопродуктивний молодняк вагою понад 330 кілограмів держава додатково виплачує власникові худоби 2,90 гривні за кожен кілограм, свиней - 2,15 гривні. Але й ці запізнілі заходи уряду не рятують ситуацію. Худоби просто немає. Вирощувати її нерентабельно. Навіть у традиційно тваринницьких гірських районах цим займатися люди не хочуть. Не дивина, що один за одним стають м'ясо переробні підприємства, а ми з-за кордону завозимо низькосортні обрізки.

— Я утримую дві корови та відгодовую одного бичка, бо ніде не працюю, — каже Василь Королевич, житель села Абранка Воловецького району. - Гарую з ранку до вечора цілий рік, світа Божого не бачу, а віддача мізерна. Якби була робота, то кинув би це кляте господарство і жив собі яквсілюди. Тепер хоч трохи більше вже стали платити за худобу, а ще рік тому перекупники брали майже задарма.

— А я маю тільки одну корову і то лише тому, що молоко в село не везуть, а інакше, їй Богу, продала б і її, — зауважує Любов Кремінна, сусідка Королевича. - Моя пенсія хоч і невелика, та якось би прожила. З худобою багато мороки. Нагодувати, напоїти, почистити хлів, відбувати чергу на пасовищі. Боже, а з сіном скільки мороки! Тут у високих горах техніка працювати не може. Доводиться все робити вручну, а потім, восени, ще й плечі відвалюються, коли носиш на собі плахти з сіном з поля додому. Тваринництво також потребує певних капіталовкладень.

Щоби корова добре доїлася, щомісяця купую висівки, ателяті комбікорм. Від одного сіна худоба і не буде добре вгодованою, і молока даватиме небагато.

Отож, хто утримує худобу, тому треба, щоб ціна на м'ясо була високою. Однак у містах люди, котрі заробляють небагато, пенсіонери та багатодітні, іншої думки.

— Що мені з того, що прилавки прогинаються підрізними м'ясними виробами, — з гіркотою мовить мукачівка Ганна Пе-реста, — коли біля них я проходжу, ніби на екскурсії. Хіба за 570 гривень пенсії я можу дозволити собі кілограм телячої чи свинячої вирізки? Звісно, що ні. Але ще рік тому при значно меншій пенсії я не тільки на картинці бачила відбивну, як нині, а й їла її. Ото вам турбота уряду про людей! А обіцяли, обіцяли...

— Якби не субпродукти, то забули б, що на світі існує щось м'ясне, — каже інший пенсіонер Микола Вакарчук. — Смак справжнього м'яса вже й не пам'ятаю. Знаю, що воно мені не по кишені, то й не дивлюся на прилавки, де воно лежить, щоб зайвий раз не розчулюватися.

— Хто б що не казав, а я не вірю, що ціна на м'ясо такою й залишиться, — з оптимізмом зауважує медик Ольга Нілабович, — Ось побачите, що невдовзі воно подешевшає і буде його багато.

Цього оптимізму не поділяє Петро Поминчук. Він стверджує, що нинішні ціни на м'ясо триматимуться ще довго, бо, по-перше, для відновлення хоча б минулорічного рівня поголів'я худоби потрібен час. По-друге, у всьому світі існують дотації, тому там людям вигідно займатися тваринництвом. У нас же все кинуто на самоплив. І поки держава не повернеться обличчям до цієї проблеми, перекоси на ринку м'яса не зникнуть, а, навпаки, тільки посиляться. І, по-третє, не забувайте, що й донині на ринку м'яса в місті над Латорицею бал править посередник. Покупець цього багатого на білок і смачного продукту мусить платити і за розрубування та збут, (надані йому послуги), а насправді часто невиправдані накрутки, котрі здорожчують його вартість. І поки всі ці проблеми не вирішаться, на дешеве м'ясо годі й сподіватися.

Віталій Пумпинець
25 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

13:47
Cезон лохини на Закарпатті стартував на два тижні раніше, ніж торік
19:14
У травні пасажиропотік залізничним маршрутом Київ-Чоп зріс на 221% – Укрзалізниця
14:54
Через змову на аукціонах суди визнали недійсними вже два спецдозволи "Голден Тайл" на видобуток глин на Закарпатті – дані прокуратури
01:25
Закарпатське вино отримало офіційне географічне зазначення: що це означає
20:19
/ 1
Кабмін вніс до реєстру індустріальний парк "Тячів" площею площею понад 60 га
19:25
/ 1
Видобування солі на Закарпатті зупинилося з початку березня через конфлікт співвласників
17:49
Закарпатське вино офіційно отримало спеціальне географічне зазначення
17:41
/ 1
У І кварталі 2024 р. Закарпаття імпортувало товарів на $189 млн більше, ніж експортувало
11:34
Дозвіл на видобуток піску біля Ужгорода терміном на 20 років продали з аукціону за 4,5 млн грн
11:29
"Укргазвидобування" розвиватиме на Закарпатті генерацію електроенергії з газу та "розкриватиме" його геотермальний потенціал
13:36
Суд відкрив справу про банкрутство кондитерської фабрики "АВК" в Мукачеві
13:50
Через змову на аукціоні Держгеонадр суд визнав недійсним спецдозвіл групи "Голден Тайл" на користування родовищем глин на Закарпатті
16:23
На Закарпатті торік із загального обсягу вирощених зернових та зернобобових культур 69,6% займає кукурудза, 26,1% – пшениця
17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 2
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
» Всі новини