НАПЕРЧИЛИ

У закарпатській Малій Доброні відбувся фестиваль «Доброньська паприка»

НАПЕРЧИЛИ

Велика і Мала Доброні Ужгородського району – села з перцем. І стосується це не тільки характеру цих працьовитих сіл, що, як кажуть, традиційно між собою сперечаються, а й їхньої улюбленої спеції. «Доброньська паприка» - місцевий бренд має приємне обом селам ім’я, а віднині це ще й фестиваль. Перше «перчене» свято 12 жовтня зібрало не надто багато гостей, та що ж – зате паприки у Малій Доброні точно вистачило на всіх…

Берталон Вароді – доброньський паприковий магнат

Паприку тут вирощують здавна. Кущі червоного перцю – чільна сільськогосподарська культура, а з 10-12 кілограмів плодів отримують кілограм червоного доброньського золота. На загал виходять тони… Вирощують перець переважно у Великій Доброні, а сушать і фасують – у Малій. Малодобронянин Берталон Вароді 2004-го року започаткував промислове вирощування, помел та пакування перцю. На сезон виходить зо 15 тон готової спеції. А ще чи не кожне обійстя справою честі вважає заготувати щонайменше 100 кілограмів – паприка тут є не тільки обов’язковою пряністю на кухні, а й улюбленим сімейним бізнесом. Перелік страв, які залюбки наперчує сам пан Берталон – немалий: «гол-папрікаш» (страва з риби), наїдки з курки, гуляш, рибна юшка, папрікаш з картоплею та ковбасою, сало, і радить додавати мелений червоний перець у салати.

«Фестиваль має за ціль не тільки пояснити необхідність паприки на кожному столі, а ще й залучити в Добронь туристів та навіть – інвестиції», - оповідає Емеріх Мацко, «культурник» Ужгородської РДА. Цьогоріч 12 жовтня «Доброньська паприка» відбулася вперше, а наступного року пан Емеріх обіцяє приготувати шломбуц – страву за старовинним рецептом з картоплі та, звісно, з паприкою. Сіль фестивалю – це страви з додаванням червоного перцю. Присмачується дійство й місцевим фольклором, переважно – угорськомовного населення, а не тільки пікантним ароматом наперчених страв.

Доброньська паприка

Серед тутешніх пригощань чільне місце мають бограч, а ще – традиційний папрікаш із картоплі, і чірке-папрікаш. Магдалина Гіді розповідає, як зробити найпростішу угорську страву: ріжемо цибульку, і кладемо в гарячу олію чи жир, потім – паприка, яка дає темно-червоний колір, і додаємо різану кружечками або шматочками картоплю, трохи води… Чірке-папрікаш, себто страва з курки - так само, ось тільки замість картоплі – шматки сирого курячого м’яса. Ділиться й секретом: головне - вчасно додати спецію.  Кладеться паприка в жир – нагріту олію або розтоплене сало, але не тоді, коли вони шкварчать: паприку додають у зняту з вогню пательню, ретельно й неквапно розмішують, ну а відтак продовжують готувати.  Саме тоді, не перегорівши, паприка віддасть увесь колір, аромат і смак.

«У нас на підприємстві сушать перець так, аби зберігав не тільки колір, а й усі вітаміни», - нахвалює «Доброньську паприку» Берталон Вароді. Спеція і справді має багато «аскорбінки», а ще бета-каротин та вітамін Р. Недарма хтось із угорської наукової еліти, кажуть, навіть «нобелівку» дістав за вивчення поживності традиційної спеції. А радячи виробникам доброньського «червоного золота» вмістити на упаковці рецепти страв із додаванням паприки, бажаємо їм поширити закарпатські прянощі на всю Україну. І – куштуємо страви, які на фестивалі справді рясно наперчили…

Алла Хаятова, фото Сергія Гудака
17 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

ember 2008-10-24 / 12:50:00
Avtorka tezh prykoljna:)

Авторка 2008-10-20 / 22:09:00
anonim: будем знати, дякуєм!

anonim 2008-10-20 / 20:58:00
U poprikas krumpli kladuty csasznok , domasnyu kovbaszu kopcsenu. Ensak poprikas krumpli - NE poprikas krumpli.

Авторка 2008-10-20 / 20:10:00
спасибі на добрім слові! Власне, і фестиваль був маленький, але прикольний...

Анна 2008-10-20 / 19:46:00
І текст прикольний...

misterZ 2008-10-19 / 13:51:00
фотки прикольні =)

НОВИНИ: Соціо

11:09
За 5 місяців поточного року закарпатські чиновники назловживали на майже 40 млн грн втрат і "намутили" в закупівлях на 340 млн грн
20:39
/ 3
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 2
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 6
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
11:03
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Юрієм Кучериком
18:51
/ 11
Гранатометник "Вуйко"
16:25
/ 15
Новий радник мера Ужгорода Ковальський задекларував з дружиною 13 млн грн готівки
15:21
Інформація про, начебто, мінування берегів Тиси є ворожою ІПСО – ДПСУ
11:56
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Василем Улинцем
11:31
/ 1
В Ужгороді 4 червня попрощаються з полеглим Героєм – 22-річним Романом Гапаком
» Всі новини