Коли Імстичівська допоміжна школа-інтернат покине монастир?

Вже 57 років школа-інтернат функціонує в приміщенні монастиря

Коли Імстичівська допоміжна школа-інтернат покине монастир?

Монастирі є духовними, а в давнину були і науковими центрами. Нині до них люди йдуть на прощу, намагаються присвятити годину-дві духовному спілкуванню з Богом. Але зробити це в Імстичівському монастирі не вдається - повністю віддатися молитві тут заважають школярі з сусіднього інтернату: то м’ячем запустять у вікно церкви, то розважаються під музику або просто галасують на території колишнього монастиря.
  Таке сусідство школи-інтернату для розумово відсталих дітей з обителлю монахів вже тягнеться більше п’ятдесяти років. Сам монастир в Імстичеві був заснований ще у 1661 році, а кам’яна церква збудована у 1798 році. Біля вхідних дверей навіть є табличка, що монастир є архітектурною пам’яткою ХVIII століття.
 З 1992 року монастир повернули греко-католицьким ченцям. Відтоді, після президентського Указу про повернення колишнього церковного майна, монахи добиваються, щоб приміщення, де зараз знаходиться школа-інтернат, повернули до монастиря. Влада вже кільканадцять років обіцяє це зробити, а віз і досі там...
  У монастирі зараз через відсутність житлових приміщень-келій проживає всього три брати, стверджує настоятель монастиря, отець Климентій. «До 1951 року приміщення і спальний корпус, де знаходиться школа-інтернат, належав монастирю. Таке сусідство школи біля монастиря не сприяє його розвитку, адже для того, щоб монастир функціонував нормально, потрібна тиша. І не лише для нас особисто, а й для людей, які приходять сюди помолитися. А діти є діти, вони грають у футбол, м’яч вдаряється об стіну, вікна, крики, музика…» - розповідає отець Климентій.
  За словами настоятеля монастиря, до області повертаються монахи - вихідці з Закарпаття, і греко-католицький монастир Святого архістратига Михаїла не здатен прийняти їх сюди, бо немає місця. Монахи зверталися до багатьох інстанцій, і всюди їм радили почекати, мовляв, питання вирішується...
 Директор Імстичівської допоміжної школи-інтернату І-ІІ ступеня для розумово відсталих дітей Петро Клепар каже, що після зустрічі з нардепом Ігорем Крілем та головою ОДА Олегом Гаваші з обласного бюджету в цьому році виділили 200 тисяч гривень на перепланування майбутнього корпусу нового інтернату. За його словами, попередній проект будівництва нового корпусу був занадто громіздкий і не комфортний для такої групи дітей. Перепроектування дозволить наполовину зменшити витрати на будівництво навчального закладу. «У нас є домовленість з настоятелем, що у 2008/2009 рр. перейдемо до нового комплексу. Монахи стверджують: якщо побачать, що якісь роботи ведуться, то готові ще почекати, поки будівельні роботи будуть завершені», - каже директор інтернату.
 У скільки обійдеться будівництво нового інтернату, Петро Клепар не знає. На місці запланованого корпусу, за 800 метрів від монастиря, вже стоїть фундамент, який будували за старим проектом. Через нестачу коштів будівництво заморозили. Керівник навчального закладу сподівається, що після перепроектування будівництво відновиться і діти згодом перейдуть у нове приміщення.
 Слід зауважити, що подібних спеціалізованих закладів в області нараховується всього 7. В Імстичівському інтернаті, окрім дітей з Іршавщини, навчаються школярі з Виноградівського та Свалявського районів.

Роман Сенишин, "Неділя"
09 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

v-irshavi.com 2011-03-22 / 21:44:00
що то за монахи, що виганяють дітей з інтернату? Це не монахи, це іроди та юди. Не вірю я їм. Все за гроші. Зайдіть в будь який монастир - на стіні прейскурант з цінами на послуги. Запроданці вони а не монахи! Як після такого їм вірити? Хворих дітей виганяти - це найбільший гріх! Візміть їх під своє крило, годуйте та виховуйте - люди будуть поважати та вірити вам. Але куди там, викинути їх на вулицю та молитися своєму богу, і вважати себе святими... Не хочу матюкатися...

НОВИНИ: Соціо

11:09
За 5 місяців поточного року закарпатські чиновники назловживали на майже 40 млн грн втрат і "намутили" в закупівлях на 340 млн грн
20:39
/ 3
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 2
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 6
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
11:03
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Юрієм Кучериком
18:51
/ 11
Гранатометник "Вуйко"
16:25
/ 15
Новий радник мера Ужгорода Ковальський задекларував з дружиною 13 млн грн готівки
15:21
Інформація про, начебто, мінування берегів Тиси є ворожою ІПСО – ДПСУ
11:56
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Василем Улинцем
11:31
/ 1
В Ужгороді 4 червня попрощаються з полеглим Героєм – 22-річним Романом Гапаком
» Всі новини