Закарпатський фермер Марія Орос за рік вирощує два з половиною мільйона курчат

42-річна Марія Орос із села Іза Хустського району Закарпаття п’ятий рік вирощує курей-бройлерів породи Старбро. За рік на птахофермі з’являються 2,5 млн курчат. Минулого вересня Марія поряд із фермою відкрила перший в області міні-завод із безкровної охолодженої переробки м’яса.

Працівниця птахоферми Софія Веселяк забирає курей для зважування
Працівниця птахоферми Софія Веселяк забирає курей для зважування

Фермерське господарство розташоване на околиці Ізи. У дворі — невеликі білі курники. Доріжки між ними робітники щоранку обробляють спеціальними розчинами, а до курника заходять через дезінфікатор.

— Коли ми з чоловіком склали бізнес-план, прорахували технологію, визначилися із породою, — зустрічає в білому халаті Марія Василівна, — поїхали на фірму ”Авіформ” у Кішкуньфеледгазі в Угорщині. Вона спеціалізувалися на вирощуванні Старбро — м’ясних бройлерів. Курка такої породи за 42 дні нарощує до двох з половиною кілограма м’яса. Курчата мають стійкий імунітет до хвороб. Ми дуже ризикували, бо одна курка коштувала сім євро, а тримати менше трьох тисяч поголів’я птиці було не варто — бізнес не приніс би прибутку.

Фермерка веде до приміщення.

— Мамусь Старбро постійно зважуємо та слідкуємо за тим, щоб не було відхилень від норми, — каже вона, показуючи на білосніжних огрядних курок. — Щотижня вони мають нове меню, в основу якого входить фуражне зерно й вітаміни, необхідні курчатам для росту та розвитку.

Суміші для курей готують із пшениці та кукурудзи, що  вирощують на власній землі. Економлять і на обігріві курників.

— Курка, яка має температуру тіла 42 градуси, курник обігріває сама, — пояснює жінка. — Коли на вулиці 26 градусів морозу, в курнику плюс 18.

Окрім Старбро, на фермі почали розводити й кольорових несучок Ребро, Авіколор та Фарм Колор.

— Раніше ми відправляли курей на переробку в інші області України, — веде далі Орос, — а потім вирішили з чоловіком, що можемо й самі переробляти м’ясо. Устаткування закупили в Польщі. Усе майже повністю автоматизоване: у забійному цеху працюють лише двоє людей, — хвалиться Марія.

Після ошпарювання курей направляють до скубаторки, обрізають лапки та голови й везуть до переробного цеху.

— Тут потрошать, викачують із них кров, ретельно миють і складають у ванну-джакузі, де м’ясо охолоджується не менше півгодини, — пояснює фермерка, запрошуючи до цеху із джакузі. — Далі тушки відправляють до камер охолодження і лише через пару годин їх починають обробляти. Згодом за добу зможемо переробляти 30 тонн курятини.

На міні-заводі фасують 12 видів м’ясної продукції. Потім її розвозять супермаркетам області.

— Охолоджена курятина, на відміну від замороженої, зберігає поживні властивості, смакові якості, — запевняє Орос.

Марія Василівна домовляється із птахофабриками Закарпаття та сусідньої Словаччини, щоб наступного року почати переробку більшої кількості курей. Каже, дуже вигідний бізнес.

За переробку м’яса виплачують дотацію

Закарпатським фермерам, які здають вирощену власноруч птицю на переробку, держава виплачує дотацію по 50 коп. за кілограм живої ваги.

— Торік на переробні підприємства закарпатці здали 186,3 тисячі курей, — каже начальник відділу управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Тюпа. — Отримали 190 тисяч гривень.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
13 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Олена 2020-03-30 / 12:10:40
Цина бойлера?

ірина 2014-06-20 / 19:26:00
В нас з чоловіком є курники но 20000 курей бройлерів,маємо проблему що літом як кури мають 5 тижнів а на дворі 37 а то й більше жари починаються душитися і ніякі вентилятори не помагають .чи можете щось порадити?

НОВИНИ: Економіка

13:38
Через аномально раннє тепло закарпатські виноградарі зелені операції проводять мегаінтенсивно
13:47
Cезон лохини на Закарпатті стартував на два тижні раніше, ніж торік
19:14
У травні пасажиропотік залізничним маршрутом Київ-Чоп зріс на 221% – Укрзалізниця
14:54
Через змову на аукціонах суди визнали недійсними вже два спецдозволи "Голден Тайл" на видобуток глин на Закарпатті – дані прокуратури
01:25
Закарпатське вино отримало офіційне географічне зазначення: що це означає
20:19
/ 1
Кабмін вніс до реєстру індустріальний парк "Тячів" площею площею понад 60 га
19:25
/ 1
Видобування солі на Закарпатті зупинилося з початку березня через конфлікт співвласників
17:49
Закарпатське вино офіційно отримало спеціальне географічне зазначення
17:41
/ 1
У І кварталі 2024 р. Закарпаття імпортувало товарів на $189 млн більше, ніж експортувало
11:34
Дозвіл на видобуток піску біля Ужгорода терміном на 20 років продали з аукціону за 4,5 млн грн
11:29
"Укргазвидобування" розвиватиме на Закарпатті генерацію електроенергії з газу та "розкриватиме" його геотермальний потенціал
13:36
Суд відкрив справу про банкрутство кондитерської фабрики "АВК" в Мукачеві
13:50
Через змову на аукціоні Держгеонадр суд визнав недійсним спецдозвіл групи "Голден Тайл" на користування родовищем глин на Закарпатті
16:23
На Закарпатті торік із загального обсягу вирощених зернових та зернобобових культур 69,6% займає кукурудза, 26,1% – пшениця
17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
/ 1
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 2
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
» Всі новини