У Словаччині відбулося засідання Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва

21-22 листопада 2017 року в с. Калужа, Земплінська Ширава, Словацька Республіка, відбулося тринадцяте засідання Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва.

У Словаччині відбулося засідання Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва

Українську делегацію очолив голова української частини комісії В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, словацьку делегацію - голова словацької частини комісії Рудольф Урбановіч, Державний секретар Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки.

Відкриваючи засідання, Рудольф Урбановіч підкреслив важливу роль комісії для розвитку українсько-словацьких відносин та підкреслив зацікавленість словацької сторони у розбудові ефективного співробітництва та взаємозв’язків з Україною.

В’ячеслав Негода у своєму вступному слові окреслив пріоритетні напрями та завдання Українсько-словацької співпраці, визначені Державною програмою розвитку транскордонного співробітництва на 2016-2020 роки, та коло питань, які має розглянути та вирішити комісія.

У ході дводенного засідання комісія розглянула та визначила подальші дії по широкому колу питань транскордонного співробітництва, в тому числі  щодо нормативно-правового врегулювання спільного прикордонно-митного контролю у спільних пунктах пропуску, малого прикордонного руху, розвитку прикордонної інфраструктури на українсько-словацькому кордоні, зокрема будівництва, модернізації та реконструкції пунктів пропуску «Соломоново-Чієрна» та «Уліч-Забрідь», запровадження пішохідного та велосипедного руху в пункті пропуску на українсько-словацькому кордоні «Ужгород – Вишнє-Нємецьке», будівництва, реконструкції та модернізації під’їзних доріг та мостів, здійснення заходів із спільного планування території міжнародних транспортно-комунікаційних коридорів.

Словацька сторона повідомила про довгострокове стратегічне планування в сфері будівництва міжнародних мультимодальних транспортних коридорів TEN-T, які проходять через регіон.

Сторони домовилися підтримати співпрацю Пряшівського самоврядного краю Словацької Республіки та Закарпатської області України  для подальшої реалізації проекту модернізації автомобільного сполучення до прикордонного переходу «Убля-Малий Березний» та вітали ініціативу сторін у рамках програми Прикордонного співробітництва ЄС ENI «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» на період 2014-2020 р.р. щодо реалізації проекту з модернізації дороги II/558, в тому числі включаючи реконструкцію двох основних мостів у зв’язку з плановим відкриттям пункту перетину кордону «Уліч-Забрідь».

Комісія взяла до відома та привітала триваюче співробітництво між Словацькою Республікою та Україною в реалізації Стратегії ЄС для Дунайського регіону (EUSDR). Обидві сторони підкреслили зростаюче значення макрорегіональних стратегій в побудові європейської ідентичності і оцінили їх роль в залученні країн, які не є членами ЄС, до європейських інтеграційних процесів.

Українська сторона запропонувала співробітництво у сфері запобігання забрудненню та очищення води в річках, створення транскордонних водних резерватів, розроблення стратегії та здійснення спільних заходів з питань дослідження кліматичних змін та адаптації навколишнього середовища, в співробітництві між національними парками по обидві сторони кордону. Словацька сторона відзначила, що шукає можливості фінансування проектів транскордонної співпраці, спрямованих на очищення стічних вод, особливо в містах Ужгород, Мукачево та Берегово.

Сторони привітали розширення Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО пунктом «Старі букові ліси і букові праліси Карпат та інших регіонів Європи». Розширення було погоджено на 41-й сесії Комітету всесвітньої спадщини в липні 2017 року у Кракові. Між новими об’єктами, на які була розширена територія, є і 9 об’єктів з України.

Сторони також домовилися щодо подальших дій з розвитку співробітництва в наданні взаємної допомоги при виникненні надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.

За результатами засідання сторони підписали Протокол тринадцятого засідання Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва, інформує Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Комісія вирішила, що наступне засідання Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва відбудеться на території України.

23 листопада 2017р.

Теги: Словаччина, транскордонне співробітництво, пункт пропуску, ЮНЕСКО, букові праліси

НОВИНИ: Соціо

11:09
За 5 місяців поточного року закарпатські чиновники назловживали на майже 40 млн грн втрат і "намутили" в закупівлях на 340 млн грн
20:39
/ 3
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 2
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 6
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
11:03
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Юрієм Кучериком
18:51
/ 11
Гранатометник "Вуйко"
16:25
/ 15
Новий радник мера Ужгорода Ковальський задекларував з дружиною 13 млн грн готівки
15:21
Інформація про, начебто, мінування берегів Тиси є ворожою ІПСО – ДПСУ
11:56
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Василем Улинцем
11:31
/ 1
В Ужгороді 4 червня попрощаються з полеглим Героєм – 22-річним Романом Гапаком
» Всі новини