М’ясопереробна галузь Закарпаття потрохи відроджується

Про специфіку роботи закарпатських м'ясопереробників та про можливості м’ясопереробної галузі області, про якість м’яса, яке споживають сьогодні закарпатці йшла мова на відновленому ВАТ «Берегівський м’ясокомбінат», де побували журналісти у рамках виїзного засідання Ужгородського прес-клубу на тему: «Перспективи розвитку м’ясопереробної галузі України».

М’ясопереробна галузь Закарпаття потрохи відроджується

Директор м'ясокомбінату Сергій Сливка розповів, що заснований у 1927 році Берегівський м'ясокомбінат ще донедавна був на межі повного закриття, у 2005 року навіть припинив фінансову діяльність. Але нинішнього року колектив відновив роботу і навіть почав збільшувати потужності. Узагалі в Україні близько 30 % м'ясокомбінатів щезли з ринку взагалі, а кількість голів великої рогатої худоби постійно зменшується. Із втратою ринку збуту, що раніше становив територію усього СРСР, комбінат пережив важкі часи. Сьогодні ж постачає м’ясну продукцію у всі регіони України та, звичайно, Закарпаття (близько 10 % продукції).

Незважаючи на труднощі, закарпатські м'ясовиробники інвестують у своє підприємство. Домогтися цього працівникам підприємства вдається. Вже вкладено чотири мільйони гривень у реконструкцію холодильника та м'ясо-жирового цеху: завдяки добре налагодженій системі охолодження м'ясо «Берегівського м'ясокомбінату» має ніжний рожевий колір, що створює належний товарний вигляд, і не потребує використання «хімії» для приваблення покупців,-- підкреслив Сергій Сливка.

Невдовзі м’ясокомбінат планує збільшити виробництва м'яса до 100 тонн на місяць при нинішніх 50 тоннах. На підприємстві задіяно 50 працівників, середня заробітна плата становить 950 гривень.

Вже у першому кварталі 2008 року, каже директор, на мясокомбінаті планують відновити роботу ковбасного цеху, який славився своїми виробами на всю область. Як згадують очевидці, за радянських часів берегівськими ковбасами давали хабарі, що свідчило про неабияку якість товару. З наступного року Берегівський м’ясокомбінат планує продукувати 100 тонн ковбасних виробів у місяць. Це будуть традиційні (в основному варені) ковбаси, без хімічних добавок, в натуральній оболонці, а не полімерній, як сьогодні більшість пропонованих на ринку ковбас, пообіцяв Сергій Сливка.

Наразі найбільше проблем м’ясокомбінат відчуває із заготівлею. В основному тварин постачає населення, надто мало господарств вирощують ВРХ через низьку рентабельність. Овець підприємство не приймає через відсутність ринку збуту шкур.

Про проблеми сільськогосподарських товаровиробників, а також про те, як держава їх підтримує поінформував  начальник управління сільського господарства Берегівської РДА Олександр Попович. За його словами, в районі налічується 7 тисяч голів великої рогатої худоби. На Берегівщині діють 7 підприємств із розведення ВРХ, та й ті утримують по 160-170 голів. Зменшення кількості поголів’я Олександр Попович пояснює тим, що закарпатці масово вирізали худобу в період інфляції. Здача худоби також приносить додаткові кошти  на проведення газу до оселі. Сьогодні від заготівельника можна отримати 1,5 – 2 тисячі гривень за корову. Ще 1 тисячу гривень за кожну тварину нарощеного поголів’я доплачує держава.

Попри все люди, як правило не зацікавлені утримувати кілька корів. В області надто низька закупівельна ціна на молоко, оскільки на ринку молочної продукції спостерігається монополізм. (1,25 грн. за літр проти 2,5 грн. у Тернопільській та Львівській областях). Рідко в якому господарстві утримують понад 3 корови, тоді як державна дотація нараховується при вирощуванні понад 15 тварин. Для того, щоб виростити 1 корову, необхідно близько 1 гектару пасовища. Це, здебільшого, велика проблема для господарств, адже закарпатські землі розпайовані і одне поле може належати багатьом власникам.

Лише на Берегівщині діють понад 11 пунктів прийому худоби. Проте, звичайно, населенню набагато вигідніше здавати худобу безпосередньо м'ясокомбінатові, адже у такому випадку господар отримує ще й державну дотацію. Підраховано, що при співпраці з посередниками люди можуть втратити до 400 грн. Охочі здавати худобу можуть телефонувати за номером: (03141) 4-30-98.

12 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

13:47
Cезон лохини на Закарпатті стартував на два тижні раніше, ніж торік
19:14
У травні пасажиропотік залізничним маршрутом Київ-Чоп зріс на 221% – Укрзалізниця
14:54
Через змову на аукціонах суди визнали недійсними вже два спецдозволи "Голден Тайл" на видобуток глин на Закарпатті – дані прокуратури
01:25
Закарпатське вино отримало офіційне географічне зазначення: що це означає
20:19
/ 1
Кабмін вніс до реєстру індустріальний парк "Тячів" площею площею понад 60 га
19:25
/ 1
Видобування солі на Закарпатті зупинилося з початку березня через конфлікт співвласників
17:49
Закарпатське вино офіційно отримало спеціальне географічне зазначення
17:41
/ 1
У І кварталі 2024 р. Закарпаття імпортувало товарів на $189 млн більше, ніж експортувало
11:34
Дозвіл на видобуток піску біля Ужгорода терміном на 20 років продали з аукціону за 4,5 млн грн
11:29
"Укргазвидобування" розвиватиме на Закарпатті генерацію електроенергії з газу та "розкриватиме" його геотермальний потенціал
13:36
Суд відкрив справу про банкрутство кондитерської фабрики "АВК" в Мукачеві
13:50
Через змову на аукціоні Держгеонадр суд визнав недійсним спецдозвіл групи "Голден Тайл" на користування родовищем глин на Закарпатті
16:23
На Закарпатті торік із загального обсягу вирощених зернових та зернобобових культур 69,6% займає кукурудза, 26,1% – пшениця
17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 2
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
» Всі новини