На Закарпатті створено Клуб гірськолижних зон області

Перша історична зустріч представників гірськолижних зон Закарпаття відбулася в селищі Вишково, Хустського району. На зустрічі були присутні представники 7 із 9 районів, де працюють гірськолижні витяги: Великоберезнянщина, Перечинщина, Воловеччина, Міжгірщина, Рахівщина, Тячівщина, Хустщина.

На Закарпатті створено Клуб гірськолижних зон області

Директори, власники, інструктори познайомилися та обговорили спільні питання і проблеми, а саме роботу зимових шкіл, нелегальних інструкторів, травматичності на схилах, конфлікти зі сніговими скутерами, постійної відео-трансляції, літній сезон на схилах, створення календаря роботи, юридичний супровід діяльності гірськолижних витягів.

Завершився перший з'їзд-форум представників гірськолижних зон Закарпаття створенням Клубу гірськолижних зон Закарпаття.

Серед питань, що обговорювалися представниками підприємств краю, які надають послуги канатних доріг, підйомників на гірськолижних курортах Закарпаття, напередодні нового сезону були питання засніження трас, безпеки гірсько-лижних трас, робота інструкторів, захист інтересів.

Позитивним є той момент, що основні гірськолижні зони Красія, Драгобрат та Пилипець є учасниками всеукраїнських змагань. Але на сьогодні нема єдиного календаря подій, який зміг би інформувати не лише любителів лиж, але й інших туристів та стимулювати їх візит у гори.

Допомоги у просуванні, розвитку потенціалу потребують як існуючі, так і новостворені витяги.

Представники гірськолижних трасс відзначили ряд проблем та питань, які так чи інакше виникають у процесі діяльності та потребують тих чи інших рішень, а саме:

Проектно-архітектурних рішень. На сьогодні багато проблем пов’язаних з тим, що виділення землі, будівництво канатних доріг, та прилеглої інфраструктури

Експлуатації канатних доріг та підйомників у цілому. Перевірка технічного стану, профілактика корозії та старіння металу, агрегатів та матеріалів.

Будівництва та експлуатації системи штучного засніження. Альтернативи природному повинні бути. Зрозуміло це дорого, але ці питання слід вивчати та шукати альтернативні рішення.

Безпеки гірськолижних трас. Потрібно працювати з лижниками та формувати культуру поведінки на трасі. Лижники повинні бути відповідальними за свої дії на схилах гір. Адже, рівень на навики дуже відрізняються.

Захист від лавин (окремі зони). В Закарпатті існує загроза сходу снігових лавин, часто її провокують ті ж самі лижники, сноубордисти. З цим слід працювати, та запобігати.

Догляд за гірськолижними і лижними трасами. Всі думають про сезон, але доглядати за трасами потрібно й у міжсезоння. Лише якісний підхід й комплексне управління протягом цілого року здатні підвищити безпеку та якість траси.

Будівництво сноупарків. Послуги на ці проекти мають попит, та здатні підвищувати привабливість територій.

Пропускні і касові системи. Питання посилення контролю пропуску відвідувачів, запровадження гнучких систем обліку, ціноутворення.

Системи інформації та зв’язку. Впровадження практичних систем передачі інформації, відеокамери, інтернет зв’язок.

Послуги на горі (харчування, допомога). Відвідувачі гірськолижних схилів потребують якісних послуг. Про це теж треба подбати, адже це буде приваблювати й інших туристів.

Сервіс та прокат на гірськолижних комплексах. Розвиток додаткових послуг, співпраця з компаніями виробниками, продажу спорядження.

Дитячі гірськолижні гірки. Вчити кататись на лижах, сноубордах потрібно в окремих місцях, де дітям було б безпечно. На трасах слід вводити градацію розмежування катання за віком.

Адміністрування та управління, юридичний захист інтересів. Паспорти та проекти схилів, поведінка на схилах, безпека туристів, укладання угод, захист інтересів та прав сторін.

Робота навчальних центрів, підготовка інструкторів та персоналу. Це питання дуже важливе, з огляду на безпеку та якість послуг.

Гірськолижна поліція, чи патруль. Учасники зібрання, одноголосно висловили підтримку думки, що потрібно вирішувати питання безпеки на території гірськолижних трас та курортів. Це б могли зробити патрулі, чи спеціалізований підрозділ поліції. Всі розуміють, що сьогодні такого права у охоронців нема, але робота патруля, чи поліцейського повинна бути направлена на підвищення безпеки відвідувачів гірськолижних трас. Адже, відвідувач траси повинен себе безпечно почувати, а тих хто перевищує швидкість, катається у стані алкогольного сп’яніння, несе загрозу життю, здоров’ю інших, не дотримується правил громадського порядку потрібно знімати з траси, та притягувати до адміністративних покарань, згідно законодавства.

Протягом наступних днів буде створено інформаційний пакет щодо діючих витягів та послуг на гірськолижних зонах Закарпаття, повідомляє «Турінформ Закарпаття».

16 листопада 2015р.

Теги: гірськолижні зони

НОВИНИ: Соціо

11:09
За 5 місяців поточного року закарпатські чиновники назловживали на майже 40 млн грн втрат і "намутили" в закупівлях на 340 млн грн
20:39
/ 3
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 2
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 5
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
11:03
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Юрієм Кучериком
18:51
/ 11
Гранатометник "Вуйко"
16:25
/ 14
Новий радник мера Ужгорода Ковальський задекларував з дружиною 13 млн грн готівки
15:21
Інформація про, начебто, мінування берегів Тиси є ворожою ІПСО – ДПСУ
11:56
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Василем Улинцем
11:31
/ 1
В Ужгороді 4 червня попрощаються з полеглим Героєм – 22-річним Романом Гапаком
» Всі новини