...А весілля в ромів Закарпаття — із бубном і баяном!

Водному з приватних будинків на вул.Б.Хмельницького у закарпатському м.Берегово ось уже 30 років живе гостинна ромсь-ка родина - Єлизавета і Микола Іллейші. У місті багато хто знає цих щирих і працелюбних людей. Але унікальність цієї великої сім'ї у тому, що Ліза Іллейш — одна з найбагатших матерів міста: вона народила тринадцятьох дітей, однак і дотепер не має звання "Мати-героїня". Хоча народжувала, як і всі інші матері України, які удостоєні цієї високої державної нагороди.

...А весілля в ромів Закарпаття — із бубном і баяном!

Глава сім'ї має 56 років, дружина молодша за нього на два роки. Обоє також із багатодітних сімей: батьки Миколи мали семеро дітей, а Єлизавети - восьмеро. Одружилися у доволі ранньому віці, і вже у 1969 році на світ з'явився первісток Микола, який нині з дружиною Сільвією вже має своїх дітей - двох спінів і дочку... Якщо ж говорити про родинну дружбу, підтримку й взаєморозуміння, то тут твердять: якщо була одна хлібина, ділили її чесно на всіх. Вагітність тут ніколи не планувалася: так Бог хотів, аби діти народжувалися. Кажуть, раніше їм жилося краще, аніж сьогодні. У дитсадки малюки не ходили. Але завжди головною сімейною проблемою було нагодувати стількох дітей. Росли-ви-ростали вони без ременя, батьки серйозно їх не карали ніколи.

Один за одним приходили на світ Иосиф, Золтан, Олександр, Атілла, Єлизавета, Ілдіко, Оніко, Андор, Діана, Вероніка й Тюнде, яка має всього 12 років. Забракне цілої газетної сторінки, аби написати про Іллейшових синів і дочок. Більшість із них - уже сімейні. А 33-річний Золтан, приміром, наразі ще холостякує, Андор навчається у сусідньому Виноградові на слюсаря-водія, а наймолодші ходять до міської школи І-ІІ ступенів № 6. Причому, на людях свого найстаршого сина батько називає на ім'я та по батькові.

Тут знають і шанують свій родовід, на стінах висять світлини близьких родичів. Роми, як правило, мають проблеми з правоохоронцями, а з цієї багатодітної сім'ї ніхто й ніколи не мав справу з міліцією. В останні роки вся увага була прикута до доньки-красуні Ілдіки. До неї залицялися, і не раз, але вона чекала "свого" судженого. І діждалася! Днями у РАЦСі офіційно зареєструвала шлюб із Гергевом Кішом, уродженцем села Дийда. Обоє — ровесники.

До РАЦСу молоді під'їхали на 500-му "Мерседесі" сріблястого кольору, за кермом — давній друг родини. Наречений був одягнений у шикарний костюм, а молода мала на собі білу широку весільну сукню з модним декольте. Відтак з'явилася ціла кавалькада дещо скромніших автівок, із яких повиходило багато людей. Тут і батьки нареченої - Микола та Єлизавета, дружки з дружками, вся велика родина Іллейшів - сини, доньки, онуки... Микола-батько був

із гуслями, які успадкував ще від прадіда, сини грали на баяні та "лупили" в бубон. У такому чудовому супроводі й під мелодії сімейних музик вони через дорогу попрямували на церемонію "єднання двох сердець". Велично линув вальс Мендельсона. Симпатична  ромка Ілдіка з квітами й стрункий угорець Гергев постали перед розпорядницею торжества. Прозвучала клятва любити одне одного, творити тільки добро.

Відтак прудкі дружка з дружбою розстелили перед ними весільний рушничок щастя, на якому під спалахи софітів вони солодко поцілувалися і наділи одне одному золоті персні.

Реєстрація шлюбу завершилася за хвилин тридцять п'ять. Юрба з молодятами попереду попрямувала через усе місто на весілля, яке відбувалося на просторому подвір'ї Іллейшів. Із нагоди цієї світлої і знакової події було споруджено шатор-навіс, який різнокольорово прикрасили. Музики грали до ранку, їсти-пити було стільки, що столи вгиналися... Цигани вміють співати-танцювати. Усі веселилися на славу аж до ранку.

Михайло Папіш, м.Берегово, "Фест"
12 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:37
/ 2
У суботу у Верхніх Воротах на Мукачівщині зустрічатимуть полеглого Героя Івана Вотьканича
22:22
/ 1
"Щасливі діти" запрошують дітей із соціально вразливих родин в "УжТур"
20:57
/ 1
В Ужгороді сьогодні попрощалися із захисником Олегом Ващенком
16:39
/ 1
У Ясінянську громаду на Рахівщині надійшла звістка про загибель Ярослава Бузака, що вважався зниклим безвісти від січня 2023 року
11:06
/ 1
В Ужгороді в п'ятницю попрощаються з Олегом Ващенком
16:10
ТОП 10 вакансій: на Закарпатті є 46 вакансій водіїв і 53 – швачок
15:28
/ 1
У Міжгір’ї відкрили Алею Слави Героїв-Захисників
20:39
/ 4
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 3
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 9
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
» Всі новини