Під час «антитютюнової» перевірки власник ужгородського «A Priori» впав в істерику (ФОТО)

Учора в Ужгороді пройшла позапланова перевірка Інспекцією з питань захисту прав споживачів у Закарпатській області окремих закладів громадського харчування на предмет дотримання їх власниками «антитютюнового» законодавства. Проводилася вона на підставі скарг людей, які стали свідками куріння в зазначених закладах. Участь у заході взяли також активісти руху «За вільну від тютюнового диму Україну» та ужгородські журналісти.

Під час «антитютюнової» перевірки власник ужгородського «A Priori» впав в істерику (ФОТО)

«Жертвами» перевірки цього разу стали коктейль-бар «Саламандра» (пл. Корятовича, 11а), «Oлд кафе» (вул. Волошина,2) та бар-кафе-паб «A Priori» (наб. Незалежності, 1).

Як засвідчила перевірка, у "Саламандрі" у залі, позначеному, відповідно до вимог закону, табличкою "Курити заборонено!" (але який усі відвідувачі називають "курящим залом") курять, не приховуючись. На столах замість попільничок стоять блюдечка, у які клієнти струшують попіл та гасять недопалки. При цьому офіціанти на курців не звертають жодної уваги і не роблять ніяких зауважень, спокійно приймаючи у них замовлення. Власники виправдовуються, що не порушують закон, бо не можуть проконтролювати усіх клієнтів, а блюдечка, мовляв, не є попільничками, а «йдуть в комплект» до чашечок. Однак, тарілочки без чашок були і на столиках, за якими не було відвідувачів. І всі клієнти добре знають, для чого. У підсумку, на власників було складено акт про порушення. Це вже другий штраф «Саламандри» -- перший у розмірі 3 тисяч гривень власники сплатили за те саме порушення щойно у лютому поточного року. Утім, судячи з абсолютно адекватної реакції власників закладу, після цього візиту «Саламандра», мабуть, таки остаточно позбудеться як тютюнового диму, так і проблем із законом.

В "Олд кафе" попільничок на столах не було, але на прохання журналіста Юлії Дуб попільничку принесли. У цей час за сусідніми столиками у залі також курили. Акт про порушення не склали виключно з формальної причини – у скарзі було вказане ім’я орендодавця (яка, фактично, і є власником кафе), а юридично торгівельну діяльність здійснює її батько. Утім, перевірка не ставила на меті будь-якою ціною «задавити» підприємців, а тому, вважають її учасники, на перший раз достатньо і  абсолютно щирої реакції власників кафе, які, судячи з усього, не мають ані найменшого бажання в майбутньому псувати добре ім’я закладу подібними ситуаціями…

Справді шокуючими на цьому тлі стали для інспектора, журналістів та активістів руху «За вільну від тютюнового диму Україну» відвідини «A Priori». Те, що, всупереч закону, тут відкрито діє цілий зал для курців сигарет і кальяну, знає, мабуть, весь Ужгород. Інколи димлять тут одразу у двох залах. При перевірці старший бармен закладу навідріз відмовився надавати документи. Власника закладу – депутата Ужгородської міськради Івана Волошина – який вирішив особисто «розібратися» з перевіряючими, довелося чекати хвилин 40. Те, що відбулося далі, не піддається опису: відверті хамство в перемішку з істериками шокували не лише журналістів та «антитютюнових» активістів, але й інспектора, якій навіть в силу специфіки її роботи не доводилося стикатися з таким ніколи. Тільки з’ясувавши, що перед ним не тільки працівник інспекції, але й журналісти, підприємець-депутат трохи охолов і, зрештою, таки надав необхідні документи. Складено відповідний акт. Судячи з поведінки власника, який не звик рахуватися з законом, для «A Priori» він може виявитися не останнім…

Рух «За вільну від тютюнового диму Україну» для Закарпаття онлайн

16 березня 2013р.

Теги: куріння, попільнички, тютюн

Коментарі

Ужгородець Олегу С. 2013-03-18 / 06:24:05
Куріння це надзвичайно шкідлива залежність яку можна прирівняти до наркоманії.
І я радий тому що створюються умови обмежуючі цю звичку.
Не старайтесь довести зворотнього, оскільки в вас нічого не вдастся.
А те що хтось хоче заробити на людській залижності це є очевидним.

Олег С. 2013-03-17 / 23:50:03
Ужгородцю: ви демонструєте типову логігу невільника.

Уявіть, що заборонили м"ясні вироби.
Через пару місяців такі, як ви, писатимуть:
"Я їв ковбасу та сало все життя. Замітно погладшав, та й здоров"я стало не те. Але тепер все це заборонили. Це добре позначилось на моєму бюджеті. Стали неактуальні брудні ферми та забойні цехи. Хоч якась користь від (Верховної ради, Президента...)"

Або ввели карткову систему на цукор та хліб.

Яка радість буде товстунам - вони менше їстимуть борошняного та солодкого, економитимуть і здоровішатимуть...

А ще можна довірити чужому дяді власне статеве життя, вміст своєї відео- та бібліотеки. Навіщо жити власним розумом? Є дорослі дяді, хай вони й крадії, розбещенці та навіть збоченці - але все ж вони розумніші за нас, бо наверху. То ж хай нам ще щось заборонять - хоч якась від них користь...

Ужгородець стаж праління 10 р. 2013-03-17 / 21:43:24
Я курець, проти закону спочатку категорично заперечував. Але згодом вважаю його корисним причини:
1. Став менше курити та витрачати на цигарки
2. Раніше на випивання кави ішло від 15 до 30 хв. 3-4 сигарети зараз кава а потім сигарета ітого 10 хв.
3. Бари стали неактуальними нащо йти якщо мож і дома випити та курити до несхочу (горілка дома краща) та і не розбавлена. Знов економія.
Мушу визнати як курець закон пішов мені на користь хоча і є деякі незручності але це діло звички. Підтримую заборону куріння в ресторанах, барах, кафе хоч якась користь від нашої Верховної ради.

Олег С. 2013-03-17 / 21:34:17
Лікарю ("чому коли курить один інший повинен терпіти або йти в ті заклади, де не палять? чому ті що не курять не повинні вимагати дотримання своїх прав? куріння це шкідклива звичка,іне тільки для тих хто курить а й для тих хто поряд")
Не повинні ніхто терпіти. Було б цивілізовано ПРИВАТНИМ закладам дати волю самим вирішувати, який їм обирати профіль. Чи це пітєйне завєдєніє і "дим коромислом", чи тут тістечка з молоком. Попит є на всі види послуг, а ринок покаже, на які - більше. Зрештою, чому просто не розділити зали на димні та бездимні - не з квоти в 10%, а виходячи з попиту - скільки клієнтів бажає пива чи кави з цигаркою, а скільки - без.

"в Європі у всіх ресторанах не курять, люди знають ціну здоров ю " - це не правда. Пішла зворотня тенденція - після 10 років дослідів над людьми виявилось, что відсоток курців принципово не спадає, бари несуть збитки (а на дворі криза), і в Європі почали повертати барам право на дим:

В Европе курят
http://dym-parad.livejournal.com/24014.html

Мішико to Стоп Террор 2013-03-17 / 20:41:00
шановний/шановна, Вам би до психіатра звернутися, чи ще до якогось лікаря бо видно від куріння у Вас вже "задимлення розуму"...

кум Малинич 2013-03-17 / 17:54:20


Ваня, не видавайте себе з Голубом цими російськомовними коментами :) Крім того, всі знають, що ти не прєдпрініматєль, а аферист


Стоп Террор 2013-03-17 / 17:44:30
Достали со своим террором, борцы.
Какие-то британские учьоные придумали новый способ голову людям морочить - курение вредит, видите ли.

Почему-то некурящие немогут организовать себе отдельные заведения, а только голову нормальным людям морочат.

Между прочим, некурящие - на акциз с курильщиков содержится вся медицина и образование, ничего , придет еще и на нашу улицу праздник - обложим вас налогами.

Предлагая организовать партию курильщиков и отменить акциз и ввести налог для некурящих и везде курить разрешить.

123 2013-03-17 / 17:30:33
Іванку, а де твоя камера, грум би тя вбив, бери знімай та викладуй в неті. Ти ж за закон і порядок, голова го антикорупція, хамло немите

правда 2013-03-17 / 17:29:40
Что за апофеоз дебилизма!Неужели никого не волнует наша НИЩЕТА,МЕДИЦИНА,тотальное ВЗЯТОЧНИЧЕСТВО!Проще всего спросить с предпринимателя,которого и так доят все кто может!На наших детях испытывают вакцины,наши деды не могут пропитаться за жалкую пенсию,мы содержим ОГРОМНЫЙ аппарат чиновников...За чей счет пополняется бюджет,может кто слышал о каком-то производстве?И при всем этом у нас есть только рух-покури на улице БРАВО!

Микола з Іршави 2013-03-17 / 17:16:04
Складаю щиру повагу учасникам громадського руху "За вільну від тютюнового диму Україну". Поважаю, зокрема, й тому, що розумію всю складність їхньої роботи. Велика вірогідність наразитись на хамство з боку власника кафе (бару, ресторану), який не забезпечує гарантовану чинним законодавством України бездимність, безтютюновість закладів громадського харчування. Микола Паранич, м.Іршава.

лікар до Олега С. 2013-03-17 / 16:50:15
чому коли курить один інший повинен терпіти або йти в ті заклади, де не палять? чому ті що не курять не повинні вимагати дотримання своїх прав? куріння це шкідклива звичка,іне тільки для тих хто курить а й для тих хто поряд. по Вашому ті хто не курять не повинні ходити ло різних закладів? в Європі у всіх ресторанах не курять, люди знають ціну здоров ю , не тільки своєму, а й тих хто поряд

ввлллл 2013-03-17 / 16:08:06
Стаття 5. Дострокове припинення повноважень депутата місцевої
ради

1. Повноваження депутата місцевої ради припиняються
достроково за наявності перелічених підстав, засвідчених
офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради у
разі:

1) його відкликання виборцями у встановленому цим Законом
порядку;


{ Пункт 2 частини першої статті 5 виключено на підставі
Закону N 2487-VI ( 2487-17 ) від 10.07.2010 }


3) припинення його громадянства України або виїзду на
постійне проживання за межі України;

4) обрання або призначення його на посаду, зайняття якої
згідно з Конституцією України ( 254к/96-ВР ) і законом не сумісне
з виконанням депутатських повноважень;

5) обрання його депутатом іншої місцевої ради;

6) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

7) набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за яким
його засуджено до позбавлення волі, або набрання законної сили
рішенням суду щодо притягнення його до відповідальності за
корупційне правопорушення;
{ Пункт 7 частини першої статті 5 із змінами, внесеними згідно із
Законом N 4711-VI ( 4711-17 ) від 17.05.2012 }

to ужгородець 2013-03-17 / 14:31:33

У вас підміна понять, яка легітимізує той факт, що ті заклади, які зараз в Ужгороді дотримуються закону, перебувають в нерівних умовах з закладами,,,Саме так,хтось платить штраф за своїх відвідувачів бо нехоче їх втрачати,а хтось жене їх на вулицю або в забиту курилку ,а коли опиняється насамоті з своїм персоналом якому нічим дати зарплату,пише кляузи

ужгородець 2013-03-17 / 14:19:42
Дурня! Тут йдеться не про свооду/несвободу куріння, бо штрафували не курців, а про ужгородського безпредєльщика і бандита Волошина, який зробив спробу вкрасти в Ужгорода "Корону" і в даному (як і в інших) випадку тупо клав на закон.

У вас підміна понять, яка легітимізує той факт, що ті заклади, які зараз в Ужгороді дотримуються закону, перебувають в нерівних умовах з закладами, що належать таким от депутатам, прокурорами, ментам і чиновникам. Якщо закон діє, то, як тут уже писали, він має бути один для всіх. А якщо не подобається - виходьте на вулиці, організовуйте масовий спротив. А не покривайте безпредєльщиків і корупцію у владі.

А на Красному Полі, до вашого відома, було все навпаки - Карпатська Січ була легальним утворенням в рамках Чехо-Словаччини, тоді як першими на загарбання Карпатської України йшли чугорські найманці-"сободчопотоші", а за ними - окупаційна армія. То була ОКУПАЦІЯ, бо Карпатська Україна за міжнародними домовленостями (та й етнічним складом) не належала до Угорського Королівства.

Олег С. 2013-03-17 / 13:53:13
Порушення закону, який порушує твої права, не нігілізм, а боротьба.
Далеко не всі закони слід виконувати, деколи їх порушення вважається за честь.

Коли люди, попри заборону "больше трьох не собираться" виходять на вулиці.
Коли люди ховають в підвалах приречених на депортацію в концтабір.
Коли люди допомагають тікати з рабства чи полону.
коли стріляють в законних представників влади (як січовики в гонведів на Червоному полі) - то це не лише злочин, а подекуди й подвиг.

Навряд чи паління - подвиг, але принаймні це вчинок. Бо хтось згори вирішив, що дорослі люди не мають палити в місцях, де збираються пити та палити. А ні пішли б ці "хтось" разом із хунвейбінами, що бігають по місту та стучать, винюхуючи тютюновий дим?

Сірко 2013-03-17 / 13:25:23
Я ж кажу, що закон недобрий. Його слід змінити.

Вова 2013-03-17 / 12:59:59
Закон - один для всіх. Волошин - бандито-хам. Він думав, що наглістю нагне світ під себе, тепер нагнуть його. І поставлять на місце.

Юрист 2013-03-17 / 12:57:51
Закон є закон, і його потрібно виконувати всім. Ігнорування і невиконання законів називається правовий нігілізм

Сірко 2013-03-17 / 12:43:43
Недобрий то закон. Ну що за кава без сигарети? У закладах, де є можливість облаштувати елементарне приміщення для тих, хто палить, слід зробити зали для курців. Далі вести дискусію немає резону. І Адмін мене підтримує ;)

закон 2013-03-17 / 12:14:18
По закону є місця, в яких можна відвести 10%, але заклади громадського харчування - бари, ресторани, кафе іт.д. до них не належать В них Закон зобов'язує повністю заборонити куріння.

НОВИНИ: Соціо

23:40
Спостерігати вагітність безоплатно можна у 23 медзакладах Закарпаття – НСЗУ
19:44
В парках Ужгорода відновили роботу частини атракціонів, зупинених після НП в мотузковому парку
18:54
/ 1
На війні полягли Олександр Костриця з Ракова і Олексій Тирпак з Тур'я Пасіки Тур'є-Реметівської громади
15:54
У Великому Раківці Білківської громади провели в останню дорогу Володимира Поповича
01:26
/ 2
У Руській Мокрій Усть-Чорнянської громади попрощалися з Генадієм Лісовенком, який вважався зниклим безвісти з вересня 2022 року
00:14
Оприлюднено графік літніх канікул в усіх школах Ужгорода
00:10
"Укрзалізниця" призначила на 1-2 червня "гірський шатл" зі Львова до Рахова
21:54
В Ужгороді проходить Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів
21:22
/ 1
На Запоріжжі поліг Едуард Федор з Перечина
20:40
На румунський берег Тиси навпроти Великого Бичкова винесло 10-го з початку травня потопельника
19:45
/ 2
У п'ятницю на КПП "Ужгород – Вишнє Нємецьке" запрацює модернізований пасажирський напрямок
18:13
/ 5
В Ужгороді повертатимуть громаді стоянку для літаків в аеропорту, передану в приватну власність
14:36
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті влаштувалися на роботу 5 італійців, 5 румунів і 3 британці
11:29
Ляльковий театр та безкоштовна солодка вата: у "Світі Велетнів" відзначать День захисту дітей
10:58
/ 1
У Великому Раковці Білківської громади попрощаються з полеглим на війні з росією Володимиром Поповичем
21:10
/ 4
Закарпатська обласна станція переливання крові повідомила про "велику потребу в крові всіх груп Rh- для ЗСУ"
19:52
/ 1
На Донеччині поліг Юрій Бойчак з Розтоків Богданської громади
17:45
/ 1
На Харківщині поліг Андрій Малицький з Невицького Оноківської громади
16:01
У вівторок у Сасівці Неліпинської громади, що на Мукачівщині, прощатимуться з Віталієм Хомою
15:56
У Мукачеві відновлюють роботу роботу комунальні термальні басейни
20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
/ 2
Брати Рамачі і сербські руснаки
11:12
/ 1
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
11:27
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Василем Канайлом
20:55
/ 1
У Тисі виявили ще одного потопельника – закарпатця 1975 року народження
» Всі новини